Četiri mjeseca bio u hotelu
139

FOTO / Igor Matuzović iz Tuzle ponovo spava na ulici

Piše: D. Brkić
Igor Matuzović (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Igor Matuzović (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Igor Matuzović, u Tuzli poznat po nadimku Igi Labud, poslije četiri mjeseca provedena u Hotelu Tuzla ponovo spava gdje stigne.

O Igoru Labudu smo pisali početkom decembra prošle godine, a on nam se požalio kako se plaši da će se smrznuti, jer je zimske dane provodio pod vedrim nebom. Uslijedila je brza reakcija Hotela Tuzla, odnosno direktorice Amalije Simić, i Igor Labud je privremeni smještaj našao u tom objektu.

Trebao je ostati do Nove godine, ali je Igor u hotelu "pregurao" zimu, gdje je imao toplu sobu, dnevni obrok te redovno kupanje i šišanje.

“Hvala rukovodstvu Hotela, a pogotovo direktorici Amaliji. Spasili su me. Stvari su mi još tamo, a uskoro ću, najvjerovatnije, u centar Mihatovići”, kaže Igor Matuzović.

Kaže kako je posljednjih nekoliko dana prespavao na stubištu u Pasažu. S nekoliko prijatelja planira otići do Centra za socijalni rad i vidjeti da li ima pravo na pomoć.

Inače, naselje Mihatovići se nalazi nekoliko kilometara od Tuzle, a nekad je tamo bilo kolektivni centar za izbjeglice, gdje se sada uglavnom smještaju osobe koje nemaju krov nad glavom.

“Uzet ću pokaznu kartu i dolaziti u grad. Bez centra, bez svojih prijatelja, ja ne mogu”, iskren je Igor.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Podsjetimo kako je Igor rođen u naselju Solana. Tamo živi njegov otac Mile, koji se naljutio na Igora što je izjavio da je beskućnik. Međutim, odnos između oca i sina nikada nije u potpunosti rasvijetljen.

“Ne mogu o tome ništa govoriti”, kratak je Igorov odgovor.

Podsjetimo kako je na Facebooku oformljena grupa: "Labud je građanin Tuzle… Labud ima prijatelje u ovom gradu" s ciljem da Igorovo stambeno pitanje bude dugoročno riješeno. Međutim, Igor ponovo spava po stubištima, a na zidu pomenute grupe odavno nema diskusija niti obavještenja o tome zbog čega Labudu još uvijek nije pronađen krov nad glavom.