BiH
0

Igor Davidović koordinator za Srebrenicu

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je imenovao ambasadora Igora Davidovića za koordinatora za Srebrenicu uime ovog vijeća.

Davidović će u zajedničkom koordinacionom tijelu za Srebrenicu dati svoj doprinos u pronalaženju praktičnih rješenja za poboljšavanje životnih uvjeta na području općine Srebrenica, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Formiranje koordinacionog tijela dogovorili su 27. aprila visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Nedžad Branković.

Špirić je naglasio značaj stvaranja boljih uvjeta za život u Srebrenici i za samoodrživi povratak. Kazao je da Srebrenicu treba izvući iz politikanstva kako bi bilo izbjegnuto trošenje vremena na politička nadmudrivanja o njenom ustavnopravnom statusu. Za Srebrenicu je, dodao je, najvažnije da dobije poseban ekonomsko-finansijski status.

Špirić je obećao da će Vijeće ministara BiH nastojati da dobijeni novac za Srebrenicu budu usmjeren u najbolje moguće projekte.

Igor Davidović je rođen 1960. godine u Tuzli. Završio je Pravni fakultet na Univerzitetu u Banjoj Luci 1982. i postdiplomski studij na Međunarodnom smjeru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1985. Usavršavao se na diplomatskim seminarima u Parizu, Vašingtonu i Ženevi. Govori engleski, francuski i ruski jezik. U firmi „Meridijan" u Banjoj Luci radio je od 1985. do 1998., od kojih je šest godina bio generalni direktor. Od 1998. do 2000. bio je šef Kabineta predsjednika Vlade RS-a. Od 2000. do 2005. je bio ambasador BiH u SAD-u, nerezidentni ambasador u Brazilu i Meksiku, te šef Stalne posmatračke misije BiH u Organizaciji američkih država.

Od augusta 2005. je bio ambasador at large u Odsjeku za specijalne diplomatske operacije u MVP-u, a od novembra 2005. je glavni pregovarač o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i evropskih zajednica i njihovih država članica.