BiH
14

Igor Crnadak: Nema govora o ukidanju viza s Kosovom

Piše: Er. M.
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon spekulacija da bi ovih dana delegacije na nivou BiH i Kosova mogle održati sastanak o ukidanju viza, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je za Klix.ba kako od ukidanja viza nema ništa te da je sastanak najavljen na ekspertskom, odnosno konzularnom nivou.

Crnadak je rekao kako mu nije poznato da će bilo kakav sastanak na temu ukidanja viza s Kosovom biti održan, a posebno ne u Sarajevu.

"Postoji inicijativa da se na ekspertskom nivou održi sastanak u Crnoj Gori s obzirom na to da mi nemamo uspostavljene diplomatske odnose s Kosovom. Takav je bio dogovor međutim dva puta s kosovske strane je prolongiran i ja nemam informaciju da postoji novi termin", rekao je Crnadak.

Dodao je kako bosanskohercegovački predstavnici iz konzularnog odjela još uvijek čekaju na odgovor Kosova.

"Ti razgovori neće se odnositi na ukidanje viza i to uopće nije moguće nego na jednu vrstu ublažavanja procedura kako bi se omogućila bolja filtracija posebno ljudi koji se bave biznisom i drugih aktivnosti koji se tiču normalnog života građana", kazao je Crnadak.

On je istakao da će bh. diplomate pokušati da maksimalno pojednostave procedure na nivou konzulata, a ne da svaku vizu pojedinačno potpisuje ministar.

"To bi bio osnovni cilj tih razgovora. Nakon dva pomjeranja termina, prema informacijama koje ja imam čeka se termin sa njihove strane kako bi se moglo pristupiti tehničkim i ekspertskim razgovorima", zaključio je Crnadak.

Podsjećamo, BiH na nivou trgovinskih odnosa s Kosovom gubi više miliona KM zbog nekih proceduralnih pitanja i naše nesposobnosti da unaprijedimo pitanje viznog režima.

Vlastima u BiH od ranije je poznato da privrednici s Kosova nisu baš raspoloženi da na vizu čekaju dva mjeseca. Kosovo je državljanima BiH uvelo vize 2014. godine nakon što je Vlada Kosova u decembru 2013. godine odlučila da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Osim Srbije, BiH je jedina zemlja u regionu koja nije priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose sa tom zemljom.