BiH
0

Igmanska inicijativa: Dobrosusjedski odnosi značajni za euroatlantske integracije

FENA
Razvijeni dobrosusjedski odnosi Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine značajni su za te države, razvoj regije i napredak u euroatlantskim integracijama, rekli su u četvrtak u zajedničkoj izjavi predsjednici tih država Stjepan Mesić, Filip Vujanović, Boris Tadić i predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na 14. sjednici Igmanske inicijative u crnogorskom Miločeru.

Oni su najavili da će nastaviti predano i odgovorno djelovati na suočavanju s istinom o događajima iz prošlosti.

Predsjednici navode da će ubrzano stvarati uvjete za povratak izbjeglih i prognanih, koji to žele, njihovu ekonomsku i socijalnu sigurnost ostanka i reintegracije, u čemu očekuju kontinuiranu podršku međunarodne zajednice.

"Nećemo dopustiti da pojedinci ili institucije na nižim nivoima, aktivno ili pasivno, potkopavaju izraženu političku volju na najvišem nivou da se izbjegli i prognani vrate", kaže se u zajedničkoj izjavi s redovitog godišnjeg sastanka Igmanske inicijative na kojem sudjeluju i šefovi misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Predsjednici su kazali da će raditi na stvaranju uvjeta u kojima će nacionalne zajednice i manjine moći nesmetano afirmirati i njegovati nacionalne i kulturne osobenosti i biti integralni dio društva i države u kojoj žive.

Oni tvrde da će uspostaviti punu i trajnu suradnju u suzbijanju organiziranog kriminala i terorizma u suradnji s relevantnim međunarodnim organizacijama.

"Poticat ćemo jačanje kapaciteta naših država i usuglašavanje sa zakonodavstvom, praksom i organima Europske unije (EU) i drugih institucija u toj oblasti", navodi se u izjavi sa sjednice koja je ovaj put posvećena temi "Zemlje Daytonskog sporazuma na putu ka Europskoj uniji - rezultati i prepreke".

Mesić, Vujanović, Tadić i Radmanović su priopćili da će podržati rad Haškog suda, sa ciljem da se optuženi privedu pravdi i individualiziraju krivnje za počinjene ratne zločine.

"Osigurat ćemo uvjete i podršku za efikasno i pravedno procesuiranje i suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima", kaže se u izjavi predsjednika.

Oni ističu da će se angažirati na uklanjanju svih barijera za slobodno kretanje ljudi i dobara između Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH.

"Sve to da bi se učinio postojanim režim neviznog prelaska granica građana naše četiri države, ali i prema drugim zemljama Europe i svijeta, što će zavisiti i od našeg približavanja EU", naveli su oni.

Tadić nije prisustvovao skupu zbog, kako je priopćeno, obaveza, ali je ranije potpisao zajedničku predsjedničku izjavu.

Mesić je, sudjelujući na predsjedničkoj sjednici Igmanske inicijative, koja je u četvrtak popodne započela dvodnevno zasjedanje u Miločeru kod Budve, istaknuo da se ne treba bojati europske perspektive, jer "proces europskog ujedinjavanja ne može biti završen niti zaokružen bez jugoistoka Starog kontinenta".

Ističući kako taj proces ovisi o ispunjavanju europskih standarda i kriterija, Mesić je kazao kako je "Hrvatska na tom putu najdalje odmakla" te da "pregovori s Unijom, u osnovi, dobro teku", ukazujući na krupne korake i pozitivne pomake u području reforme oružanih snaga i policije, prilagodbe zakonodavstva europskim standardima te zaštite manjina.

Igmanska inicijativa je pokret formiran u Zagrebu 2000. godine i okuplja više od 100 nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj je normalizacija i napredak odnosa zemalja "Daytonskog četverokuta". Nosioci inicijative su Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba, novosadski Centar za regionalizam i Forum demokratske alternative iz Sarajeva.