Potpisivanje deklaracije
0

Igmanska inicijativa danas u Sarajevu okuplja lidere regiona

SRNA
Članovi Predsjedništva BiH, te predsjednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore učestvovaće danas u Sarajevu na svečanoj sesiji povodom 10 godina od osnivanja Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija iz zemalja regiona.

Na skupu pod nazivom "Bilans odnosa u regionu - bilateralni odnosi i regionalna saradanja" učestvovaće članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, te predsjednici Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović i Hrvatske Ivo Josipović.

Kopredsjednik Igmanske inicijative za BiH Vehid Šehić rekao je Srni da bi po okončanju sesije lideri u regionu trebalo da potpišu zajedničku deklaraciju koja je pripremljena u duhu zajedničkog života, stremljenja ka EU, boljeg ambijenta za život svih građana u regionu, kao i afirmacije humanizma, baštine antifašizma i svega onog što predstavlja normalan život.

Programom ovog skupa, predviđeno je da se učesnicima danas u 11.00 časova u Velikoj sali parlamenta BiH najprije obrate Šehić, te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas.

Potom će uslijediti i obraćanje četvorice kopredsjednika Igmanske inicijative, i to, osim Šehića, još i Branka Lukovca iz Crne Gore, Zorana Pusića iz Hrvatske i Aleksandra Popova iz Srbije.

Neposredno pred proglašenje deklaracije Igmaske inicijative biće upriličena i obraćanja Silajdžića, Tadića, Josipovića i Vujanovića.

Organizatori su predvidjeli i promociju Foruma mladih Igmanske inicijative.
Organizatori 21. sesije Igmanske inicjative su Forum građana Tuzla, Centar za regionalizam Novi Sad, Centar za demokartiju i ljudska prava Podgorica i Građanski odbor za ljudska prava Zagreb.

Igmanska inicijativa je pokret nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, usmjeren na bržu normalizaciju odnosa zemalja potpisica Dejtonskog mirovnog sporazuma.