BiH
0

FOTO / Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji

Sarajevo-x.com
Na Igmanu su u toku intenzivne pripreme za obilježavanje manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2011".

Rano jutros počelo je asfaltiranje pristupnog puta od Kabalova do Ratne džamije, a radove su, polaganjem prve lopate betona, svečano ozvaničili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri privrede i boračkih pitanja u Vladi KS Rusmir Sendić i Nedžad Ajnadžić.

  Ukupno će biti asfaltirano 4.500 metara puta koji će učesnicima manifestacije, ali i budućim turistima i planinarima, značajno olakšati pristup džamiji i ljepotama ovog područja.
Prema riječima premijera Musića sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu 504.000 KM izdvojilo je Ministarstvo privrede KS, a na inicijativu Organizacionog odbora manifestacije.
  "Ovo je bila i naša obaveza, jer je riječ o vjerskom objektu od izuzetnog historijskog značaja", istakao je premijer Musić i podsjetio da je zaključkom Vlade KS upravljanje nad Ratnom džamijom kao i ostalim vjerskim objektima istog značaja dato u nadležnost Fondu memorijala KS.

  Ministar Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada KS prepoznala historijsku vrijednost Ratne džamije kao i potrebu da se na ovaj način ona učini i turistički dostupnom i prepoznatljivom tokom cijele godine, a ne samo u za vrijeme trajanja manifestacije.

  Projekat asfaltiranja puta od Kabalova do džamije realizuje se namjenskim budžetskim sredstvima, putem KJP "Sarajevošume", a na izvođenju radova angažovani su radnici KJKP "Rad". Njihovim okončanjem, prema riječima ministra Sendića, obezbijedit će se bolja otvorenost i dostupnost ovog područja turistima, a bolja prohodnost je i garancija za brzu reakciju u slučaju požara.
  "Ovo je ujedno i pomak ka oživljavanju punih turističkih kapaciteta Igmana, ali i Bjelašnice", dodao je ministar Sendić.

  Završetak radova na asfaltiranju puta od Kabalova do Ratne džamije očekuje se za pet dana. U narednim danima počeće i uređenje puta od Mrazišta do džamije, gdje će se raditi na zatezanju i izravnavanju puta. Svi radovi bit će završeni sedam dana prije manifestacije.