BiH
27

Iftar za privrednike u Novom Gradu

Klix.ba
Općinska organizacija Stranke demokratske akcije Novog Grada organizirala je sinoć u hotelu Sarajevo iftar za oko 100 privrednika ove Općine.

Obrativši se prisutnima, potpredsjednik SDA Novi Grad i kandidat SDA za općinskog načelnika, Semir Efendić naglasio je u Novon Gradu potrošeno 12 godina i da su ovoj Općini pod hitno potrebne promjene sa planom i vizijom.

Potrebno je uspostaviti komunikaciju privrednika i Općine u cilju stvaranja pozitivnog ambijenta za razvoj Novog Grada. U strateškom smislu Novi Grad treba razvijati jačajući realnu ekonomiju, tj. proizvodnju, ali i snažnijim razvojem servisnih djelatnosti, koja uz mala ulaganja mogu preporoditi Općinu u smislu zajedničkog rješavanja gorućeg problema, a to je nezaposlenost, riječi su Semira Efendića.

"Nezaposlenih je blizu 20.000. Iz godine u godinu nezaposlenost se povećava, umjesto da se smanjuje. Baš kao kuga, nezaposlenost ne bira, i zahvata sve kategorije stanovništava: visokoobrazovane, nekvalificirane, demobilizirane borce, mlade, ljude srednje dobi, žene, muškarce. Socijalno stanje u Općini je alarmantno. Zbroje li se penzioneri, kao i ljudi sa najnižim primanjima preko pola populacije živi ispod ili na rubu egzistencije. Broj nezaposlenih u Novom Gradu je isti kao broj nezaposlenih u Ilidži i Novom Sarajevu zajedno. S druge strane, umjesto da je zbog većeg broja stanovnika, veća i zaposlenost, u Novom Gradu je manji broj zaposlenih u odnosu na Novo Sarajevo za 3.000, i veći tek za 2.000 u odnosu na Ilidžu, premda Ilidža ima kud i kamo manje stanovnika od Novog Grada. Neto prosjek plaća u Novom Gradu uz iste troškove življenja je 875 KM, a u Novom Sarajevu 1.053 KM”, pojasnio je Efendić.

Novi Grad je postao geto Sarajeva. Mladi, stari, srednje dobi, svi oni koji su bez posla, a iz gore navedenih statističkih podataka može se vidjeti koliko ih je, žive u siromaštvu. Iz siromaštva se javlja neznanje i prevara, iz prevare, kriminal koji na koncu izaziva beznađe, strah i nesigurnost.

Svi oni zaslužuju bolje, čulo se između ostalog sinoć na druženju članova SDA sa biznismenima Novog Grada.