BiH
0

Iduće sedmice u BiH obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta

FENA
Eli Tauber
Eli Tauber
Jevrejska zajednica BiH iduće sedmice će prigodnim programom, u saradnji s Vijećem ministara BiH, obilježiti 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Ovaj put program će biti organiziran nekoliko dana ranije zbog obilježavanja i 70. godišnjice oslobađanja zloglasnog koncentracionog logora Auschwitz u Poljskoj.

Program će početi u srijedu, 21. januara, u Bošnjačkom institutu predstavljanjem knjige "Holokaust u Bosni i Hercegovini" autora Elija Taubera, dok će 23. januara biti nastavljen zvaničnom komemoracijom u Jevrejskoj opštini u Sarajevu.

Eli Tauber je za FENA-u izjavio da je na zvaničnoj komemoraciji predviđeno obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija, nakon čega će uslijediti predavanje profesora Michaela Brennera iz Evropskog centra holokausta o temi "Mračna sjena Auschwitza. Život Jevreja u Njemačkoj".

"Knjiga 'Holokaust u BiH' prva je takve vrste u našoj zemlji, a izdao ju je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Plod je višegodišnjeg rada i istraživanja, te predstavlja proširenu doktorsku disertaciju koju sam odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod nazivom 'Kako se provodio holokaust u BiH'", istaknuo je Tauber.

Podvlači da ova knjiga prvi put otkriva na koji način su stradali bosanskohercegovački Jevreji, ali i apostrofira osobe koje su činile zločine, odnosno genocid nad jevrejskim narodom u BiH.

Tauber podsjeća da je nekoliko hiljada stanovnika BiH stradalo u Auschwitzu, a od toga najveći broj su Jevreji. U taj logor Jevreji su uglavnom odvedeni organizovanim transportima u augustu 1942. godine.

"Prvo je jedan dio Jevreja odveden iz Sarajeva, a potom iz drugih logora koji su bili u Hrvatskoj, kao što je Loborgrad i drugi. Oko 4.000 ljudi je tada odvedeno u pet transporta. Od tog broja, njih 70 je ostavljeno za teški rad u Auschwitzu, dok su drugi direktno odvedeni u gasne komore i svi su stradali. Od ovih 70 preživjela su ih samo trojica", istaknuo je Tauber.

Također je ocijenio da je profesor Brenner iz Njemačke, koji će održati predavanje, autoritet u ovoj oblasti te je čast ugostiti ga u Sarajevu, zahvaljujući organizaciji Goethe instituta. Taj će stručnjak govoriti o Auschwitzu upravo kada se navršava 70 godina od njegovog oslobađanja.

Obilježavanju ovog dana u Jevrejskoj opštini u Sarajevu trebala bi prisustvovati i Greta Ferušić, jedina iz BiH koja je preživjela Auschwitz, a koja i danas živi u Sarajevu.