BiH
0

Iduće sedmice počinje izgradnja pumpne stanice Sokolje

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ahmed Boloban, direktor firme Bujice d.o.o. potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji pumpne stanice Sokolje, koja će vodom snabdijevati naselja Zabrđe i dijelove Sokolja.

Radovi bi trebali početi iduće sedmice, a za njihovu realizaciju iz vogodišnjeg budžeta Općine izdvojeno je 293.000 konvertibilnih maraka.

Riječ je o drugoj fazi relizacije, jednog od najznačajnijih projekata Općine Novi Grad u oblasti vodosnabdijevanja naselja koja će se vodom snabdijevati iz novoizgrađenog rezervoara Sokolje.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano, radi na rješavanju problema vodosnabdijevanja naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik, područja gdje veliki broj stambenih objekata nije bio priključen na gradsku vodovodnu mrežu. Taj projekat je u završnoj fazi. Izgrađene su dvije pumpne stanice i dva rezervoara s 4.000 kubika vode, distributivna mreža, a u toku je izgradnja još jednog manjeg dijela mreže, čime će biti završen cijeli sistem snabdijevanja ovih naselja vodom iz gradskog vodovodnog sistema.

Uporedo sa tim projektom, ova lokalna zajednica radi na rješevanju vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i Sokolje. „Kada je u pitanju ovaj obuhvat u proteklom periodu Općina je zajedno sa preduzećem Vodovod i kanalizacija uradila projekte za izgradnju novog vodovodnog sistema. U naselju Sokolje izgrađen je rezervoar kapaciteta 1.000 kubika vode, a sada gradimo pumpnu stanicu koja će taj rezervoar snabdijevati vodom. Ovo je druga faza realizacije jednog velikog projekta, nakon čega će se raditi izgradnja potisnog i dovodnog cjevovoda za rezervoar i pumpnu stanicu Sokolje, kao i izgradnja distributivne mreže“, pojasnio je načelnik Efendić.

Dodao je da se na ovaj način planski i na najbolji način privodi kraju rješevanje problema vodosnabdijevanja naselja Zabrđe, u kojem je u poslijeratnom periodu izgrađen veliki broj stambenih objekata, tako da je potebno izgraditi novi vodovodni sistem.

Načelnik Efendić je istakao da će se u narednom periodu raditi i na rješevanju problema vodosnabdijevanja ulice kralja Stjepana Tomaševića u Briješću, gdje mještani imaju problema sa vodom u toku ljetnih mjeseci.

"U saradnji sa preduzećem ViK pripremljeno je projektno rješenje koje ćemo, najvjerovatnije iduće godine uvrstiti u budžet kako bi realizacijom ovih projekata konačno na području općine, vodovodna infrastruktura bila završena. Nakon što završimo ove projekte nećemo imati više problema sa vodosnabdijevanjem, osim na dotrajaloj vodovodnoj mreži čije je održavanje u nadležnosti ViK-a", rekao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.