BiH
5

Iduće sedmice početak izgradnje sarajevske IX transverzale, most preko pruge sljedeće godine

Piše: I. P.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
U Sarajevu je u četvrtak potpisan ugovor za početak izgradnje ostatka IX transverzale, odnosno prve faze izgradnje ove ključne saobraćajnice. Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji zajednički realiziraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem Direkcije za puteve KS.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, direktor Direkcije za puteve Nermin Drnda i direktor firme Euro-Asfalt Hamed Ramić.

"Vrijednost radova za prvu fazu radova iznosi blizu 500.000 KM, dok je u ranijem ugovoru bio predviđen iznos od 900.000 KM. Prije toga, utrošena su dva miliona maraka za eksproprijaciju zemljišta od firme Energoinvest i jednog dijela privatnog zemljišta. Ukupna dionica dugačka je 600 metara, a prva faza koja počinje od ulice Džemala Bijedića dugačka je nešto više od 100 metara", rekao je Efendić.

Druga faza saobraćajnice je zapravo most preko željezničke pruge na mjestu lokalne željezničke stanice, što je dodatno usložilo projekat pa je dužina samog mosta znatno veća – blizu 500 metara. Imovinsko-pravni odnosi su uglavnom riješeni, riječ je o zemljištu Željeznica FBiH, a trenutno su u toku pripreme za uklanjanje pojedinih privatnih objekata. Početak izvođenja radova očekuje se sljedeće godine.

Značaj kompletiranja IX transverzale je od izuzetnog značaja jer je Općina Novi Grad željezničkom prugom presječena na dva dijela. Ova saobraćajnica će povezivati prostor Boljakovog Potoka s Alipašinim Poljem na prostoru koji je poznat kao Alipašin Most.

"Kroz dvije do tri godine iz budžeta ćemo osigurati sredstva za njen ukupni završetak. Također, za gradnju IX transverzale nije predviđeno kreditno zaduživanje, kao i u slučaju A transverzale", objasnio je Efendić.

"Direkcija je provela proceduru za izbor izvođača radova. Mi ćemo poduzeti sve u što je potrebno formi angažovanja nadzora i reagovanja u slučaju nekih problema", poručio je Nermin Drnda.

Podsjećamo, IX transverzala danas počinje od Mojmila, preko Alipašinog Polja ulicom Ive Andrića do raskrsnice s ulicom Džemala Bijedića, a novi dio pružat će se do kružnog toka na spajanju ulica Safeta Zajke i Smajila Šikala. Rok za izvođenje radova na prvoj fazi je 120 dana od naredne sedmice.