Sud BiH
0

Iduće sedmice dvije presude

FENA
Sljedeće sedmice će se, izricanjem nepravosnažnih presuda, pred Sudom BiH okončati dva suđenja za ratne zločine.

U ponedjeljak, 29. juna, Vijeće će saopćiti odluku na suđenju Feridu Hodžiću, koji je optužen za zločine nad srpskim zarobljenicima u Vlasenici, a u petak, 3. jula, i Momiru Saviću, koji se tereti za ubistva bošnjačkih civila u Višegradu.

U ponedjeljak i utorak naredne sedmice, 29. i 30. juna, Sud BiH razmotrit će i dva sporazuma o priznanju krivnje, i to za Radeta Veselinovića i Damira Ivankovića.

Ukoliko se sporazumi prihvate, optuženima će biti izrečene presude.

Tužilaštvo tereti Veselinovića za učešće u “hapšenjima, ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima i zatvaranju” nesrpskog stanovništva Hadžića, dok se Ivanković - skupa sa Zoranom Babićem, Gordanom Đurićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije tereti za ubistva 200 civila iz Prijedora na Korićanskim stijenama.

Bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Željko Ivanović zvani Arkan, u ponedjeljak, 29. juna, izjasnit će se o krivici po optužnici koja ga tereti za genocid u Srebrenici.

Istoga dana, pred Sudom BiH održat će se statusna konferencija prije početka suđenju Faruku Prciću, bivšem komandantu Inžinjerijske jedinice pri Drugom korpusu Armije BiH optuženom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Još jedna statusna konferencija pred Sudom BiH planirana je za ponedjeljak, 29. juni, na suđenju Mehuru Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, trojici bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH koje Državno tužilaštvo tereti za učešće u zločinima na području Bihaća, Cazina i Bosanskog Petrovca.

U ponedjeljak, 29. juna, a potom u petak, 3. jula, Apelaciono vijeće na obnovljenom suđenju braći Rajku i Ranku Vukoviću saslušat će izvođenje završnih riječi.

Braća Vuković su nepravosnažnom presudom osuđena na po 12 godina zbog zločina počinjenih u maju 1992. na području Foče. Prvi svjedoci Državnog tužilaštva, u četvrtak, 2. jula, svoj iskaz će dati na suđenju Stojanu Perkoviću, bivšem komandiru voda pri VRS-u, optuženom za učešće u ubistvima, nestancima i silovanjima nesrpskog stanovništva s područja općine Rogatica.

U ponedjeljak, 29. juna, pred sudom će se pojaviti bivši pripadnici VRS-a Milorad Trbić, optužen za genocid u Srebrenici, i Blagoje Golubović, koji se tereti za učešće u ubistvima dvaju civila u selu Podkolun, općina Foča.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović, koji se terete za sudjelovanje u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid tokom 1991. i 1992. godine na području Ključa, pred Sudom će se pojaviti u ponedjeljak i srijedu, 29. juna i 1. jula.

U utorak, 30. juna, a potom u srijedu, 1. jula, nastavit će se suđenje Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanske Krupe.

Odbrana Ante Kovaća, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za sudjelovanje u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u objekte na području općine Vitez, 1. jula će nastaviti sa izvođenjem dodatnih dokaza.

U utorak, 30. juna, pred sudom će se pojaviti i Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kalinovika, kao i deset osoba optuženih za pomaganje Radovanu Stankoviću u bjekstvu iz zatvora u Foči 25. maja 2007. godine.

Stanković je služio 20-godišnju kaznu nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1992. godine na području Foče.

Tužilaštvo BiH će i naredne sedmice, 1. jula, prezentirati materijalne dokaze na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine nad bugojanskim Hrvatima.

Istoga dana, 1. jula, a potom i narednog, novi svjedoci će se saslušati na suđenjima Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, kojima se na teret stavljaju zločini u Kazneno-popravnom domu Kula kraj Sarajeva, i Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Također u četvrtak, novi svjedoci odbrane dat će svoj iskaz na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima za zločine u Vlasenici, kao i na suđenju Sulji Karajiću, bivšem pripadniku Armije BiH koji se tereti za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1994. i 1995. godine na “širem području Bihaća”.

Statusna konferencija prije početka suđenja Ljubi Tomiću i Krsti Josiću, optuženima za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Zvorniku, održat će se u petak, 3. jula, javio je BIRN - Justice Report .