BiH
2

Identifikovano devet žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica

Anadolija
U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je identifikovano devet posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Identifikacija žrtava iz proteklog rata počela je jutros u 10 sati u Sanskom Mostu, a radi se o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ekshumiranih uglavnom iz masovne grobnice Tomašica na području Prijedora, jednom broju žrtava ekshumiranih iz zajedničke grobnice na lokalitetu Žeger na području Prijedora, te iz pojedinačne grobnice na području Sanskog Mosta.

Majke, supruge, braća, sestre, djeca, najbliži preživjeli članovi porodica žrtava danas su identifikovale devet žrtava, istakla je Čengić, a riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, muškim osobama starosti od 29 do 50 godina.

"Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično identitet potvrdili preživjeli članovi obitelji. Danas smo pozvali ukupno 12 porodica, a neke nisu mogle doći danas te ih očekujemo najvjerovatnije sutra. Uz brojne žrtve u ovoj masovnoj grobnici pronađeni su i lični dokumenti, poput lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, pasoša, svjedočanstva, na osnovu kojih su porodice vršile identifikaciju", istakla je Čengić.

Identifikacije u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača nastavljaju se i u naredna dva dana, a prema riječima Lejle Čengić, planirane su identifikacije uglavnom žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica.