Komemorativni centar Tuzla
0

Identifikovano devet mučki ubijenih Vlaseničana

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poslije 20 godina traganja Jasmina Hadžiomerović iz Vlasenice je pronašla posmrtne ostatke svog brata Envera Topčića. Posljednji put ga je vidjela 1992. godine u zloglasnom logoru Sušica, a dvije decenije kasnije u Komemorativnom centru Tuzla identifikovala je njegove posmrtne ostatke koji su pronađeni u masovnim stratištima. Jasmini su pripadnici paravojnih srpskih jedinica u Vlasenici ubili i oca Muhidina.

Dženaza za dvadesetak do sada identificiranih žrtava zločina u Vlasenici će biti obavljena 21. aprila na šehidskom mezarju Rakita. Inače, 21. aprila 1992. godine paravojne srpske jedinice su zauzele Vlasenicu, nakon čega su uslijedila masovna ubistva i progoni nesrpskog stanovništva.

Procijenjuje se kako je u Vlasenici ubijeno 2.600 Bošnjaka, a za monstruozne zločine su za sada odgovarali samo Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar.

U Komemorativnom centru Tuzla danas su osim Envera Topčića identifikovani i Hanifa Durić, Hazim Korkutović, Galib Musić, Melka Ferhatović, Fehim Šahbegović, Sabira Alihodžić, Rašid Dautović i Mujo Ibrišimović. Od 2000. godine do danas svoj vječni mir na mezarju Rakita pronašlo je 280 žrtava, a preživjeli Vlaseničani su nezadovoljni brzinom procesa identifikacije.

Pojedina stratišta, poput Ogradica i Pelemiša, su otvorena 2003. godine i još uvijek nisu zatvorena. Procjene govore kako oko 50 posto mučki ubijenih Vlaseničana još uvijek nije pronađeno.