BiH
31

Identifikovani posmrtni ostaci novinara Kjašifa Smajlovića: Bio je to čovjek kojeg je trebalo cijeniti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U identifikacijskom centru Podrinje u Tuzli danas su identificirani posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića, dugogodišnjeg dopisnika dnevnog lista "Oslobođenje" iz zvorničke regije. Smajlović je bio prva novinarska žrtva u ratu u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Ubijen je 9. aprila 1992. godine u dopisništvu "Oslobođenja" u Zvorniku, a predstavnici Instituta za nestale osobe nedavno su obavijestili njegovog brata Sakiba Smajlovića o pronalasku posmrtnih ostataka.

Posmrtni ostaci nakon 24 godine traganja su pronađeni u primarnoj masovnoj grobnici Kazan-bašča u Zvorniku, a danas su ih u Tuzli identifikovali njegov sin Nedim i već spomenuti brat.

"Prema nalazima, najviše povreda zadobio je u predjelu glave, a ima i dvije prostrelne rane u donjem dijelu tijela koje su i uzrok smrti", kazao je nakon identifikacije Smajlovićev sin Nedim koji se u susretu s novinarima prisjetio i posljednjeg susreta s ocem.

"Rekao mi je da se svašta dešavalo u Bijeljini, Zvorniku i okolini. 'Jedino će se istina saznati kada mene moje kolege nađu', rekao mi je, zagrlio me i otišao. To je zadnji momenat kad sam ga vidio", prisjetio se Nedim.

Sakib je svog brata Kjašifa posljednji put vidio 4. aprila 1992. godine.

"Do njegove smrti smo se svakodnevno čuli i dugo smo pričali. Javljao mi se iz dopisništva, a 8. aprila uvečer mi je rekao da ne može izaći, da je okružen, da nema šta jesti, a sutra se već pročulo da je ubijen", prisjeća se Sakib.

Obudkcijom je, ističe on, utvrđeno da je Kjašif nakon mučenja pokšen rafalno.

"U svemu ovome mi je drago što se nije obistinila informacija koju sam dobio prije deset godina, a odnosi se na to da ako njegovo tijelo ne bude u maosvnoj grobnici Kazan-bašča, onda je bačeno u krečanu u malom Zvorniku. To me peklo svo ovo vrijeme, a u svemu ovome vijest da je pronađen je nekakva radost, posebno jer je njegovo tijelo pronađeno u potpunosti. Dijelovi su čitavi, osim lobanje koja je izmrskana", dodao je Sakib.

Današnjoj idetifiakciji prisustvovao je i Smajlovićev dugogodišnji prijatelj i kolega, poznati bh. novinar Salih Brkić.

"Vidjeli smo se tri ili četiri dana pred napad na Zvornik. Drugovali smo godinama. Uvijek je imao običaj da nas pozove da ostanemo u restoranu preko puta dopisništva. Te noći rahmetli Sakiba, Aliju i Enesa koji su bili sa nama u automobilu je zvao da ostanemo na večeri. Rekli smo da je duboka noć i da idemo za Tuzlu. Žao mi je što nismo otišli. Bio je to čovjek koga je trebalo cijeniti", kazao je Brkić kojem je i danas pred očima Kjašifov lik iz noći kad su se zadnji put vidjeli.

Posmrtni ostaci Smajlovića pronađeni su prije nekoliko mjeseci na lokalitetu Kazan-bašča na području Zvornika, a polovinom septembra su stigli DNK nalazi koji potvrđuju da se radi o njegovim posmrtnim ostacima.