RS
0

Identifikovane nove osobe koje su pomagale Mladiću

FENA
Policija RS-a, u saradnji s istražiocima Haškog tužilaštva, pripadnicima NATO-a i EUFOR-a u BiH, izvršila je analizu pisanih i fotografskih dokumenata koji su oduzeti prilikom pretresa stambenih i drugih objekata osoba vezanih za mrežu podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Identifikovane su nove osobe, koje su u određenom vremenskom periodu obezbijeđivale optuženog Mladića. Tri osobe su saslušane u vezi sa tim okolnostima, a u cilju dobijanja korisnih informacija.

Ovo je navedeno u izvještaju Sekretarijata Vlade RS-a za saradnju s Haškim sudom za period oktobar, novembar i decembar prošle godine, a koji je večeras objavila banjalučka Alternativna televizija.

U tom dokumentu se precizira da je MUPRS-a, i posljednja tri mjeseca prošle godine, nastavilo aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji osoba koje traži Haški tribunal.

Policija RS-a je posebno, analizom, izdvojila veći broj bezbjednosno interesantnih osoba u smislu preduzimanja narednih obavještajno operativnih i vojno-policijskih mjera prema njima.

Prema određenim osobama u toku su kombinovane mjere, potpune operativne opservacije i nadzora, navedeno je u izvještaju Sekretarijata Vlade RS-a za saradnju s Hagom.

Ističe se i da je MUPRS-a postupao, u saradnji sa Sekretarijatom za saradnju s Hagom, po deset različitih zahtjeva Tužilaštva u Hagu, a odnosili su se na provjere određenih podataka, utvrđivanje činjenica, obavljanje informativnih razgovora i dostavljanje dokaza u predmetima -Ratko Mladić i Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj te Milan i Sredoje Lukić.

U izvještaju je navedeno i da je 14. septembra prošle godine na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH razgovarano o problemu oko dobijanja dokumentacije iz arhiva nekadašnjih entitetskih ministarstava odbrane, te bivših vojska RS-a i Federacije BiH.