Slučaj pukovnika Palića
0

Identifikacija trajala nerealno dugo

SRNA
Avdo Palić
Avdo Palić
Patolog Željko Karan smatra da je identifikacija posmrtnih ostataka Avde Palića trajala nerealno dugo.

Karan kaže da neko mora dati odgovor na pitanje zašto ta identifikacija nije obavljena za proteklih osam godina, jer ako su izvađeni koštani uzorci iz posmrtnih ostataka i ako je porodica dala krvni uzorak, proces identifikacije u laboratoriji traje do sedam dana.

"Sada se pravdaju da su promijenili neke metode, uveli neke nove metode koje su bolje i kvalitetnije. Moje pitanje glasi - kakva je to nova metoda? Ja to ne znam", istakao je Karan koji je stručnjak za sudsku medicinu i radi i na identifikaciji posmrtnih ostataka.

On je u intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine" rekao da ne treba sumnjati u identitet kada se on jednom utvrdi, jer u identifikaciji nema greške. 

Karan kaže da je nerealno očekivati da sve iskopane žrtve budu identifikovane, jer se nikada neće pronaći svi niti će svi pronađeni biti identifikovati. 

"Mi se svi moramo truditi da broj identifikovanih bude što veći, a broj neidentifikovanih što manji. Ali apsolutne identifikacije svih nikad neće biti. Mnogi kažu - mi nećemo odustati dok zadnji ne budu identifikovani, a o tome nema ni govora. To je najcrnja moguća demagogija", rekao je Karan.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo s formiranjem zavoda za sudsku medicinu, Karan ističe da će taj posao biti završen prije kraja godine i napominje da je završena sanacija i adaptacija prostora, te da je u toku isporuka opreme koja će veoma brzo biti okončana.