Savez RVIBiH
0

"Identificirati počinioce nereda pred Vladom FBiH"

FENA
Savez RVIBiH i savezi RVI kantona najoštrije osuđuju bilo čiji pokušaj da se Savez RVIBiH ili bilo koji pojedinac u Savezu dovedu u bilo kakvu direktnu vezu s planiranjem ili izazivanjem sukoba demostranata s policijom, razbijanjem zgrade Vlade FBiH i paljenjem policijskih objekata uz zgradu Vlade.

"S gnušanjem odbacujemo bilo čiju izjavu ili pomisao da je bilo koji branilac BiH imao namjeru narušiti ustavnopravni poredak BiH ili FBiH", navodi se u saopćenju koje potpisuju rukovodstvo Saveza RVIBiH i predsjednici kantonalnih SRVI-a.

U saopćenju se osuđuju svi oni koji su izazvali sukobe na protestnom skupu i zahtijeva da se identificiraju počinioci svih nereda toga dana. To je moguće učiniti jer postoje snimci svih događanja koji su sačinili mnogi mediji i nadležni organi koji su propratili taj protest.

"Učinili smo sve da RVI organizirano dođu i vrate se s protestnog skupa dostojanstveno, da jasno i glasno iskažu nezadovoljstvo ignorantskim i ponižavajućim odnosom Vlade FBiH prema braniocima BiH posebno žrtvama odbrambenog rata bez izazivanja bilo kakvih ekscesa.

Ratni vojni invalidi nisu ničim izazvali sukobe toga dana, a činjenica da među povrijeđenima nema RVI jasno govori da nisu RVI lupali po zgradi Vlade FBiH niti se direktno sukobljavali s policijom već su na naš poziv napustili plato ispred zgrade Vlade FBiH.

Prije svega, odgovornost za sva događanja tog dana moraju preuzeti oni koji su svojim odlukama, uredbama i zakonima natjerali branioce BiH da na protestima štite svoja zaslužena i stečena prava", navodi se u saopćenju.

Savez RVIBiH izražava žaljenje što je toga dana povrijeđen jedan broj branilaca BiH i pripadnika policije "jer su među pripadnicima policije bili naši saborci, djeca naših saboraca ili djeca šehida i poginulih boraca".

"U narednom periodu svi moramo učiniti sve, a Vlada i Parlament FBiH najviše, da se nađe rješenje za zahtjeve branilaca BiH i da se branioci BiH nikad više ne dovedu u poziciju da na ulici štite svoja stečena i zaslužena prava", ističe se u saopćenju koje potpisuje rukovodstvo Saveza RVIBiH i predsjednici kantonalnih SRVI.