Tuzla
0

Identificirano još 11 tijela ubijenih Bratunčana

Sarajevo-x.com
U Komemorativnom centru u Tuzli u četvrtak je izvršena identifikacija još jedanaest tijela Bošnjaka civilnih žrtava genocida počinjenoga u Bratuncu 1992. godine.

Prema riječima doktora Vede Tuce, tijela su pronađena u masovnim grobnicama Blječeva, Podčauš, Hodžići i Hranča, a bit će ukopana u utorak 12. maja 2009. godine na mezarju Veljaci u Bratuncu.

Toga dana porodice i prijatelji spustit će u zemlju 34 tijela, među kojima su i posmrtni ostaci Admira Muminovića, koji je imao tek šest godina kada je ubijen, te tijelo najstarije bratunačke žrtve Zahide Suljagić. Ona je u imala 110 godina.

Iz Organizacionog odbora treće kolektivne dženaze u Bratuncu saopćeno je da će konačan broj tijela spremnih za ukop biti saopćen na press konferenciji koja će u petak 8. maja biti upriličena u tuzlanskom Muftijstvu. Veliki problemi u definiranju ovoga broja pojavili su se zbog činjenice da se članovi porodica ubijenih nalaze u inozemstvu i nisu u mogućnosti dati pismena odobrenja za ukop identificiranih tijela. Sve druge pripreme za dženazu i ukop, kako je rečeno na posljednjoj sjednici Organizacionog odbora, već su obavljene, a tokom vikenda očekuje se još da bude okonačno asfaltiranje staza na mezarju i uređenje prostora gdje je planirana izgradnja musale.

Gradska groblja Visoko i Komemorativni centar Tuzla izvijestili su da su planirane aktivnosti na pripremi tijela i iskopu grobnih mjesta također okončane. Tokom vikenda predviđeno je održavanje niz događaja u okviru obilježavanja 17. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Bratunca.