BiH
33

IDDEEA: Odštampano više od 68.000 pasoša treće generacije

SRNA
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) od 1. oktobra 2014. godine, kada je počelo izdavanje pasoša treće generacije, do sada odštampala je više od 68.000 ovih dokumenata.

Portparol IDDEEA-e Amila Opardija izjavila je Srni da pasoši treće generacije, prije svega, znače jednu od garancija zadržavanja bezviznog režima sa zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Ona je navela da ovi pasoši omogućavaju sigurniji način upisa podataka, te veću zaštitu podataka na čipu i stranici sa podacima.

"U odnosu na prethodnu generaciju, novi biometrijski pasoši imaju polikarbonatsku stranicu sa podacima, a lični podaci, manja fotografija i mašinski čitljiva zona su laserski ugravirani u jednom od slojeva te stranice. Također, fotografija je zaštićena od svih vrsta zloupotreba", istakla je Opardija.

Ona kaže da više ne postoji skladištenje nepersonalizovanih pasoških knjižica, odnosno da se izrada vrši tek po podnošenju zahtjeva.

Prema njenim riječima, BiH je prva država izvan Evrpske unije i među prvima na svijetu koja ima ovu vrstu pasoša.

"Na ovaj način ispunjene su i obaveze koje su preuzete u procesu pregovora za liberalizaciju viznog režima. Ova obaveza je ispunjena dva mjeseca prije roka koji je EU postavila članicama, te je Evropska komisija na posljednjem monitoringu za bezvizni režim početkom novembra konstatovala da je BiH napravila izuzetan napredak u oblasti identifikacionih dokumenata", napomenula je Opardija.

Procedura izdavanja pasoša je ista, a obavljaju je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Republici Srpskoj, kantonalni MUP-ovi u FBiH i Javni registar u Brčko distriktu.

"Ovi organi provode upravne postupke i donose odluke", naglasila je Opardija i istakla da je IDDEEA nadležna za donošenje standarda u oblasti identifikacionih dokumenata, administriranje mreže za prenos podataka, vođenje centralnih evidencija i štampanje ličnih dokumenata.

Cijena treće generacije pasoša u redovnoj proceduri za punoljetne državljane sa rokom važenja pasoša od deset godina iznosi 50 KM, za državljane dobi od tri do 18 godina sa rokom važenja od pet godina 40 KM, a za državljane do tri godine starosti pasoš sa rokom važenja od tri godine košta 30 KM.

Cijena izdavanja pasoša u roku kraćem od propisanog iznosi 200 KM. U redovnoj proceduri rok za izdavanje je 30 dana, a u roku kraćem od propisanog 72 sata.

Od uvođenja biometrijskih pasoša u BiH, odnosno od 15. oktobra 2009. godine, IDDEEA je do danas odštampala više od dva miliona biometrijskih pasoša. U BiH nema više važećih starih pasoša, odnosno onih koji su se izdavali prije uvođenja biometrijskih pasoša.