Uskoro nova zgrada u Banjoj Luci
0

IDDEEA je snažna agencija koju niko ne osporava

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) jedan od svijetlih primjera u kojem je BiH zajedno s entitetima dobila snažnu agenciju koju niko ne osporava, koja je znala, umjela, imala cilj i došla do velikih rezultata, rekao je danas ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

On je na danas održanoj konferenciji za novinare povodom obilježavanja Dana IDDEEA najavio da bi Agencija trebalo da dobije novu zgradu u Banjoj Luci, čija bi se izgradnja finasirala u omjeru od oko 80 posto sredstava EU, a malim procentom iz budžeta zajedničkih institucija BiH.

"Zemlja ne može da funkcioniše na bilo kom drugom osnovu osim ako ne krene u proceduru da ima sigurne identifikacione dokumente, zato smo se uhvatili u koštac da prije svega zakonodavno riješimo pitanja, a potom da pomognemo menadžmentu da krene u proceduru kadrovskog, tehničkog, organizacionog osposobljavanja Agencije", rekao je Nović. 

Prema njegovim riječima, neće biti osporavanja nijedne agencije na nivou BiH ukoliko bude ostvarivala rezultate kao IDDEEA, a svi moraju da shvate da je nužno jačati kapacitete i podržati zakone kojim se regulišu identifikaciona dokumenta.

Nović je naglasio da je 2007. tadašnji CIPS projekat imao ukupno 16 zaposlenih sa 120 osoba na ugovoru o djelu, da je proizvodnja dokumenata u takvoj situaciji bila prevelika hrabrost, a da je IDDEEA danas jedina agencija na nivou BiH koja se pokazala vrlo uspješnom u rangu evropskih agencija. 

Nović je izrazio očekivanje da se i u Federaciji BiH donese zakon o matičnim knjigama, kao što je to učinjeno i u Republici Srpskoj. 

Direktor IDDEEA Siniša Macan rekao je da je ta Agencija ključna institucija na koju je povezano više od 300 korisnika, a u čijim evidencijama postoji 160 miliona slogova, koji su proizvod rada svih u BiH.
Govoreći o realizovanim projektima, Macan je naglasio da je svako domaćinstvo u BiH imalo dodir sa Agencijom kroz izdavanje putnih isprava, registraciju vozila ili registar novčanih kazni, te podsjetio da je prije nekoliko dana objavljeno da više od milion građana ima biometrijske pasoše. 

Dan IDDEEA svim zaposlenim u Agenciji čestitao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, ističući da podatak da je izdato više od milion biometrijskih pasoša pokazuje da sistem funkcioniše u skladu sa zakonskim propisima. 

"Valjani dokumenti su ključna komponenta za nesmetano kretanje građana po Evropi i svijetu", rekao je Daviddi i dodao da usvajanje Zakona o matičnim knjigama RS predstavlja dobar napredak kakav bi trebalo da donese i Federacija BiH. 

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je da je saradnja sa Agencijom veoma dobra i da bi je trebalo intenzivirati od januara naredne godine kada se očekuje drugi elektronski primjerak centralne baze matičnih knjiga. 

Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH Elvedina Hodžić, takođe, je pohvalila saradnju sa IDDEEA i izrazila nadu u uspješan nastavak. 

Povodu obilježavanja dana IDDEEA direktor ove agencije Siniša Macan uručio je zahvalnice za dosadašnju uspješnu saradnju zamjeniku šefa Delegacije EU u BiH Renzu Daviddiju, ministru civilnih poslova BiH Sredoji Noviću, ministru uprave i lokalne samouprave RS Lejli Rešić i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Elvedini Hodžić.