BiH
0

IDDEEA dobila plaketu za najbolju instituciju kontrolora ličnih podataka

Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je povodom obilježavanja 28. januara – Evropskog dana zaštite ličnih podataka od Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH primila plaketu za najbolju instituciju – kontrolora ličnih podataka.

Plaketu je na svečanosti, koja je održana danas u Sarajevu, primio direktor IDDEEA-e Siniša Macan ističući da je Zakon o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini jedan od osnovnih zakonskih propisa na kojem se temelje sve aktivnosti iz djelokruga IDDEEA-e vezane za elektronsku obradu ličnih podataka.

Također je napomenuo da se konstantno radi na unapređenju zaštite ličnih podataka u skladu sa preporukama i regulativama Evropske unije.

IDDEEA je nedavno instalirala sistem za digitalno potpisivanje za službenike nadležnih MUP-ova i ovo predstavlja najefikasniji mehanizam kontrole rada službenika koji izdaju dokumente, a do kraja godine svi službenici MUP-ova koji rade na izdavanju dokumenata u sistem će moći ući isključivo samo sa karticom za digitalni potpis.

Rad svih službenika koji rade na sistemu koji administrira IDDEEA je pod stalnom kontrolom, svi logovi se čuvaju 10 godina i u svakom trenutku može se jasno vidjeti ko je, kada i zašto pristupao sistemu.

IDDEEA je u ovom segmentu nadležna za tehničku zaštitu sistema za izdavanje dokumenata, a MUP-ovi su organi koji su nadležni za izdavanje dokumenata, provođenje upravnih postupaka i donošenja odluka u postupcima te za unošenje podataka u sistem, stoji u saopćenju.