BiH
0

ICVA: Ograničen pristup socijalnim pravima

FENA
Nevladina organizacija "Inicijativa i civilna akcija“ (ICVA) prezentirala je danas u Sarajevu Izvještaj o primjeni međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima u BiH i Izvještaj o primjeni evropske socijalne povelje (ESP) u BiH.

U izvještajima je naglašena obaveza države da kroz zakone i praksu osiguraju uživanje socijalnih i ekonomskih prava svima koji žive u ovoj državi bez diskriminacije.

Na konferenciji nazvanoj "Međunarodne obaveze BiH u realizaciji ljudskih prava“ predstavnica ICVA Vesna Vukmanić naglasila je da oba dokumenta obrađuju slična prava i naglašavaju potrebu za progresivnim postizanjem punog ostvarenja prava.

U izradi izvještaja sudjelovalo je 20 NVO i predstavnika sindikata iz BiH uz podršku ICVA-e. U njima je kao poseban problem konstatiran ograničen pristup socijalnim pravima građana naročito ugroženih grupa, kao što su povratnici, Romi te osobe s invaliditetom, a posebno u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja.

U Izvještaju se uočava neharmonizacija zakona koji reguliraju pitanja iz oblasti ekonomskih i socijalnih prava, te konstatira da u FBiH postoji dodatna diskriminacija korisnika prema mjestu stanovanja ovisno od ekonomske moći kantona.

U oblasti rada u izvještajima se uočava da je pravo na rad teško ostvarivo. Prema tim dokumentima, u BiH je 40 posto nezaposlenih osoba, a država ne poduzima dovoljno konretne mjere za unapređenje ekonomije. Pritom su ograničene mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, a naknade za rad ne osiguravaju minimum iznosa potrebnih za preživljavanje oko 50 posto stanovništva koji živi u siromaštvu.

Izvještaji konstatiraju i to da u BiH još postoje tzv. dvije škole pod istim krovom u kojima se nastava odvija prema paralelnim programima dok su učenici različitih nacionalnosti fizički odvojeni. Nastavni planovi i programi, suprotno odredbama ESP-a i preporuka UN-a, u BiH dovode do lingvističke, historijske i kulturne podjele po entonacionalnoj osnovi. Pasivan je odnos vlasti prema školovanju djece s invaliditetom, s obzirom na to da su škole još, uglavnom, arhitektonski neprilagođene.

Na današnjem skupu sudjelovali su predstavnici NVO-a i predstavnici međunarodnih i domaćih institucija aktivnih u zaštiti ljudskih prava.

Konstatirano je da formalno u BiH postoje dobri zakoni, ali da ih je potrebno primijeniti na terenu. Stoga da bi se sagledalo pravo stanje stvari važno je da NVO pišu svoje objektivne izvještaje dok državni izvještaji često minimiziraju problem.