Brammertz u BiH
0

ICTY zabrinjava dvojno državljanstvo

FENA
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su u utorak s glavnim tužiteljem Međunarodnoga krivičnog suda za ratne zločine na područje bivše Jugoslavije (ICTY) Sergeom Brammertzom.

Predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović je tokom susreta kazao da je saradnja između BiH i Haškog tribunala dobra i pozitivna. Prema njegovim riječima, BiH i njeno pravosuđe sarađuju s ICTY-em i dosta je urađeno u posljednje dvije godine.

On je istakao i da nema bjegunaca u BiH, ali i da buduća saradnja s ICTY-em može biti otežana u slučajevima, kako je rekao, kada neki koji su pomogli da neki osumnjičeni budu privedeni Sudu budu i sami procesuirani.

Glavni tužitelj Serge Brammertz je kazao da Tužilaštvo nema problema u saradnji s BiH, da je ona zadovoljavajuća, te da volja za saradnjom postoji. Prema njegovim riječima, postoje određena pitanja koja "kod Tužilaštva izazivaju zabrinutost". Naglasio je da je riječ o procesuiranju osoba sa dvojnim državljanstvom.

Tužilac Brammertz je kazao da država u kojoj se osumnjičeni s dvojnim državljanstvom nalazi ne može izručiti državi koja traži njegovo izručenje jer za to ne postoje zakonske osnove. On je istakao da to otežava postupke, ali da taj problem nije specifičan samo za BiH, nego i za neke druge države.

Naglasio je važnost stvaranja zakonskih osnova kako bi se ovi predmeti riješili. Govoreći o slučaju Radovana Stankovića, tužilac je kazao da ICTY prati dešavanja ali da se, koliko zna, na polju istrage ništa ne dešava, te da će o tome razgovarati s pravosudnim organima BiH.

Brammertz je istakao važnost hapšenja preostalih bjegunaca, te naglasio da je za ICTY hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića od izuzetne važnosti.

Član Predsjedništva Željko Komšić je rad glavnog tužitelja ocijenio pozitivnim, te je tokom susreta izrazio nadu da će njegova posjeta regiji doprinijeti da se neke stvari u radu Tužilaštva i radu bh. pravosudnih institucija ubrzaju.

On je istakao važnost procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine.

Govoreći o slučaju Stanković, Komšić je rekao kako ne vidi da se odvijaju ikakve aktivnosti vezano za taj slučaj, te je ponovio svoj zahtjev s prošlog susreta s Brammertzom da se riješi slučaj Ilije Jurišića, koji "utiče na odnose između BiH i Srbije".

Član Predsjedništva dr. Haris Silajdžić je iskazao podršku radu ICTY-a i podršku rezoluciji Evropskog parlamenta, kojom se daje podrška Haškom sudu.

Također je izrazio nadu da će ICTY opravdati povjerenje koje mu je dala međunarodna zajednica. Istakao je važnost poštivanja Pravila puta Rimskog sporazuma, koja su, prema njegovim riječima, jasna, ali je naglasio da se u slučaju Ilije Jurišića i istrage koja se u Srbiji vodi protiv 19 osoba zbog događaja u Sarajevu iz 1992. godine otvoreno krši član 5 Rimskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, pravo u BiH je suspendirano iako se na osnovu Rimskog sporazuma tačno zna koga se tiče, ko je dužan da ga implementira i ko ga garantuje.

Silajdžić je tokom susreta izrazio nadu da će suđenje Radovanu Karadžiću ići dobro, te da su "sigurnosne mjere na nivou institucije".

Glavni tužitelj Brammertz je, govoreći o slučajevima Jurišić i pokrenutoj istrazi protiv 19 osoba iz BiH, kazao da se Trubunal ne može miješati u pojedinačne slučajeve jer mu to nije u nadležnosti, te da je riječ o "domaćoj istrazi".

Naglasio je da ICTY nema nadležnost da ulazi u suštinu istraga koje se vode u Srbiji, BiH, Hrvatskoj ili nekim drugim zemljama, te da mora ostati u okviru svog mandata, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.