BiH
3

ICTY: Tužilaštvo se protivi Mladićevim zahtjevima

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog "sistemske pristrasnosti" tog suda.

Tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev Mladićevih advokata navelo da nema osnova za obustavu postupka te da je žalba "neosnovana i nepotrebno troši vrijeme i resurse sudija".

"Žalba na pristrasnost i zahtjev za isključenje sudija trebaju biti odbačeni. Odbrana u njima samo ponavlja navode u vezi s pristrasnosti sudija Alphonsea Oreija i Cristophea Fluggea, koji su više puta odbijeni, te ih širi na neke od sudija Žalbenog vijeća i predsjednika Haškog tribunala i Mehanizma za međunarodne tribunale bez osnova", piše u odgovoru, prenosi BIRN-Justice Report.

Mladićevi advokati su sredinom prošlog mjeseca zatražili obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog "sistemske pristrasnosti", ili izuzeće sudija Orieja i Fluggea, te imenovanje novih "nepristrasnih" sudija na njihovo mjesto.

Odbrana je zatražila da se oformi posebna radna grupa Ujedinjenih nacija (UN), koja će u roku od tri mjeseca sačiniti izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena. U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

U konačnici, odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron, koji će voditi žalbeni postupak, kazao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki dužnosnici UN-a. Sve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da "prezumpcija krivice preovladava ovim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje".

U vezi sa zahtjevom Mladićevih advokata da budu izuzete i sudije Žalbenog vijeća koje su potvrdile presude oficirima Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru, Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, tužioci ukazuju da Žalbeno vijeće ni na koji način nije uključeno u proces Mladiću.

Tribunal je Tolimira, Popovića i Bearu pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, za koji je optužen i Mladić.

Tužioci su se pozvali i na praksu Tribunala, koja je, kako navode, dobro poznata i odbrani, a po kojoj se ne može pretpostaviti da su sudije koje su ranije radile na sličnim predmetima automatski pristrasne na Mladićevu štetu.

Kao neosnovane i izlišne, Tužilaštvo odbacuje i tvrdnje Mladićevih advokata da su pristrasni predsjednici Tribunala i Mehanizma, koji je njegov pravni nasljednik, sudije Carmel Agius i Theodor Meron.

Na sličan način, tužioci su zatražili da, kao neutemeljene i neozbiljne, budu odbačene tvrdnje Mladićeve Odbrane da su pristrasni sadašnji i bivši čelnici UN-a, sudski sekretarijat i sudijski pomoćnici koji su učestvovali u procesu i sačinjavanju presude Radovanu Karadžiću.

Karadžića je Haški tribunal krajem marta nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ista djela za koja je optužen i Mladić - genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu Mladićeve odbrane za izuzeće sudija i obustavu postupka donijeti u dogledno vrijeme.

Do kraja suđenja, Mladićevim advokatima ostaje da do 16. augusta dovrše unakrsno ispitivanje svjedoka Odbrane Andreja Demurenka, a ostavljena je otvorenom i mogućnost iskaza još par svjedoka, ukoliko branioci uspiju da ih dovedu.

Poslije toga, ostat će samo da odbrana i optužba podnesu završne podneske i održe završne riječi pred sudijama.