BiH
0

ICTY traži od bh vlasti informaciju o bijegu Radovana Stankovića

FENA
Haag
Haag
Predsjednik Haškog suda (ICTY) Fausto Pocar zatražio je od ministra pravde Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka da mu hitno dostavi informacije o okolnostima bijega Radovana Stankovića i o tome šta bh. vlasti poduzimaju da ga ponovo uhapse.

Glasnogovornik ICTY-a Refik Hodžić izjavio je u srijedu u Haagu da je sudac Pocar u pismu koje je u utorak poslao ministru Čolaku "izrazio zabrinutost zbog propusta vlasti BiH da Haški sud obavijeste" o tome kako je Stanković pobjegao i šta poduzimaju da ga pronađu.

"Predsjednik Pocar je te informacije od ministra Čolaka zatražio 31. maja, šest dana nakon što je Stanković pobjegao iz zatvora u Foči gdje je izdržavao kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u okolini Foče početkom devedesetih. Stanković je prvi optuženi koji je osuđen a čiji je predmet ICTY ustupio Sudu BiH", rekao je Hodžić.

Budući da nije dobio nikakav odgovor iz Sarajeva, sudac Pocar je, kazao je Hodžić, u utorak poslao još jedno pismo bh. ministru pravde zahtijevajući da tražene informacije budu hitno upućene ICTY-u, prenijele su agencije.