BiH
0

ICTY: Tolimir traži da se brani sam te dokumente na ćirilici

FENA
Penzionisani general Vojske RS-a Zdravko Tolimir zatražio je od sudskog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da se brani sam i da mu svi dokumenti i transkripti budu dostavljeni u pisanom obliku, na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu, objavio je u ponedjeljak ICTY.

U pisanom podnesku od 6. augusta Tolimir, koji je optužen za genocid u Srebrenici 1995. godine, zahtijeva da se brani sam pošto je sudski sekretarijat odbio da za njegovog branioca prihvati beogradskog advokata Nebojšu Mrkića.

Tolimir je naveo i da su na njega i Mrkića u periodu Mrkićevog boravka u Haagu od 6. jula do 5. augusta "vršeni neprimjereni pritisci" koji "spadaju u pravne presedane".

"Mog kandidata za stalnog advokata pozivala je na razgovor u svoj kabinet i glavna tužiteljica ICTY-a (Carla del Ponte)", naveo je Tolimir u podnesku ističući da je, imajući sve to u vidu, odlučio da se brani sam.

U drugom dokumentu koji je podnio 2. augusta Tolimir je naveo da je odbio primiti nekoliko dopisa i spisa suda i sekretarijata zato što nisu pisani na ćiriličnom pismu srpskog jezika, "koje je službeno pismo međunarodno priznate države čiji sam državljanin".

Istovremeno, on je zatražio da mu svi dokumenti i transkripti suda ubuduće budu dostavljani na ćiriličnom pismu.

Tolimir, koji je uhapšen u RS-u 31. maja i prebačen u Scheveningen 1. juna, optužen je za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje muslimanskog stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

On je je tokom rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995. godine, bio pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosne poslove.

U pojavljivanju pred sucima 3. jula Tolimir nije želio da se izjasni o optužnici, pa je, prema pravilima suda, u njegovo ime navedeno da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.