BiH
0

ICTY: Sutra rasprava o visini kazne Ivici Rajiću

FENA
Na Haškom sudu (ICTY) u četvrtak će biti održana rasprava o visini kazne za Hrvata iz BiH Ivicu Rajića, komandanta HVO-a na području Kiseljaka i Vareša, koji je u oktobru prošle godine priznao krivicu za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u srednjoj Bosni 1993. godine

Rajić (47) je 26. oktobra 2005. na temelju sporazuma s Tužiteljstvom priznao krivicu po četiri tačke optužnice koja ga po ličnoj odgovornosti tereti za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.

Priznanje krivice odnosi se na djela "hotimičnog lišavanja života, nečovječnog postupanja uključujući seksualno zlostavljanje, oduzimanja imovine i uništavanja širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom", počinjena u napadu HVO-a na bošnjačko selo Stupni Do kod Vareša, 23. oktobra 1993., u kojem je ubijeno 37 civila a selo je spaljeno.

Sporazumom je Rajić pristao na "punu i značajnu saradnju s tužiocem", uključujući i svjedočenje u drugim postupcima.

Tužilaštvo je zauzvrat odustalo od šest tačaka optužnice koje su ga teretile za ubistvo, okrutno postupanje, pljačku i protivpravno zatočenje civila, kao kršenje ratnog prava i običaja, te pristalo na jedinstvenu kaznu zatvora u rasponu od 12 do 15 godina.

Raspravno vijeće, predsjedavajućeg suca Liu Daquna (Kina), pri odlučivanju neće biti vezano dogovorom optužbe i odbrane o visini kazne.

Budući da se odbrana sporazumom obavezala tražiti ne manje od 12, a optužba ne više od 15 godina zatvora za Rajića, na sutrašnjoj će raspravi dvije strane iznositi argumente o otežavajućim i olakšavajućim okolnostima bitnim za odmjeravanje kazne.

Rajićeva braniteljica Doris Košta, sporazum o priznanju krivice postignut s Tužiteljstvom ocijenila je "vrlo kvalitetnim" te kazala kako odbrana s optimizmom očekuje raspravu o visini kazne.

Prva optužnica protiv njega podignuta je još 1995., a uhapšen je u Splitu 5. travnja 2003., nakon osam godina skrivanja pod imenom Viktor Andrić. U pritvoru UN-a je od 24. juna 2003. godine , što će mu biti uračunato u kaznu.

Činjenična osnova Rajićevog sporazuma o priznanju krivice sadrži navode i priložene dokumente koji za poticanje na zločine i njihovo prikrivanje terete njegove nadređene kao što je komandant Operativne zone HVO-a središnja Bosna general Tihomir Blaškić, komandant HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković te čelnik HDZ-a BiH Dario Kordić.

Rajić je činjeničnoj osnovi sporazuma potvrdio da je "Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriji BiH".

Nakon Miroslava Brale Cicka, osuđenog u prvom stepenu na 20 godina zatvora, Rajić je drugi Hrvat iz BiH koji je pred Haškim sudom priznao krivicu za ratne zločine.