BiH
0

ICTY: Okončan dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću

FENA
U Haškom sudu okončan je dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću, kojeg tužioci terete za zločine nad Srbima srebreničkog područja.

Odbrana je tokom svog postupka dokazivala da optuženi nije imao kontrolu nad naoružanim formacijama u Srebrenici i oko nje te se ne može smatrati odgovornim za počinjene zločine, javlja dopisnik Glasa Amerike.

Za godinu i po dana, koliko je trajao dokazni postupak, pred Sudom se pojavilo 80 svjedoka, a predočeno je i više od hiljadu i po dokumenata koji su našli mjesto u dokaznom materijalu suđenja Naseru Oriću.

Optužnica, koja Orića smatra "gospodarom rata" na području Srebrenice polovinom 1992. i početkom 1993. godine, tereti ga za razaranje 50 srpskih sela, mučenja i ubistva Srba zatočenih u srebreničkoj stanici policije. Za tužioce je to nesumnjiv temelj za tvrdnju kako je Orić počinio djela opisana kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Za njih je Orić, kao komandant snaga pod oružjem na srebreničkom području, bio dužan da spriječi izvršenje zločina i kazni njegove počinitelje. Umjesto toga, dokazivali su tužioci sa više od 600 dokumenata i 50 svjedoka, on je "pripremao, rukovodio i počinio "zločine opisane u haškoj optužnici.

Orićeva odbrana je dokazivala da optuženi nije mogao komandovati naoružanim formacijama u Srebrenici, jer tamo u to vrijeme nije bilo jedinstvenoga vojnog ustrojstva - njegovi su svjedoci tvrdili da je Orić bio na čelu samo jedne od brojnih naoružanih grupa koje nisu imale zajedničku komandu niti su bile na bilo koji način koordinirane. Po tome, on se ne može smatrati odgovorni za počnjene zločine.

S druge strane, razaranje civilnih objekata je pravdano činjenicom da su bili korišteni u vojne svrhe, a pljačke srpskih kuća su opravdane uvjetima u kojima je živjelo izgladnjelo bošnjačko stanovništovo opkoljene enklave.

Po okončanju dokaznog postupka očekuju se još završne riječi dviju strana i konačna presuda. Završne riječi odbrane i optužbe su, okvirno, zakazane za početak aprila, dok se presuda očekuje do ljetne pauze u radu Haškog suda.