BiH
0

ICTY: Održana prva statusna konferencija u postupku protiv Gotovine

FENA
General Ante Gotovina pojavio se u petak u sudnici Haškog suda prvi put nakon izjašnjavanja o krivici 12. decembra 2005., na statusnoj konferenciji na kojoj se razmatralo stanje u predraspravnom postupku, javlja Hina.

"Časni sude, nemam problema, sve je redu", odgovorio je general Gotovina na pitanje malteškog sudija Carmela Agiusa o njegovom zdravstvenom stanju u "fizičkom i mentalnom smislu" te ima li kakvih prigovora na boravak u pritvoru Haškog suda.

Statusna konferencija se, prema pravilima Haškog suda, mora održati svakih 120 dana, kako bi se omogućilo optuženom te dvjema stranama u postupku da rasprave pitanja vezana uz vođenje postupka.

Gotovinu je na statusnoj konferenciji zastupao njegov branilac Luka Mišetić, dok drugi branilac Greg Kehoe do njenog održavanja još nije dobio akreditaciju.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnim podnescima optužbe i obrane, i rokovima vezanim uz te podneske, te o obavezi optužbe da branilaca dostavlja popratni materijal uz optužnicu.

Sudija Agius je konstatavao kako je Tužiteljstvo 20. februara podnijelo prijedlog za spajanje postupka protiv Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te za dopunu optužnice protiv Gotovine, kako bi se ona mogla objediniti s onom protiv dvojice generala.

Branilac Mišetić je 4. aprila uložio odgovor na taj prijedlog u

kojem se agrumentirano protivi spajanju postupka zbog potencijalnog sukoba interesa između optuženih i njihovih branilaca.

Također je izrazio protivljenje prijedlogu za dopunu optužnice, ističući, među inim, nekonzistenost Tužilaštva, koje u postupku protiv Slobodana Miloševića tvrdi da je egzodus krajinskih Srba u Oluji 1995. bio organizovana evakuacija s ciljem da ih se naseli na Kosovu i u Republici Srpskoj, dok u postupku protiv Gotovine tvrdi kako se radilo o etničkom čišćenju.

Mišetić je od sudije zatražio dodatno vrijeme za preliminarne prigovore na formu optužnice i spajanje suđenja prema Pravilu 72. Pravilnika ICTY-a , rekavši kako je "tek u srijedu shvatio da obrani teče i taj rok". Sudija Agius odobrio je taj zahtjev i pomaknuo rok za preliminarne prigovore do 21. aprila, a optužbi je dao rok do 28. aprila za konsolidirani odgovor na podneske obrane.

Drugo pitanje koje je raspravljano bila dostava popratnih dokaznih materijala obrani generala Gotovine, koje je Tužilaštvo dužno dati na uvid u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom. Utvrđeno je kako je Mišetić 22. marta primio popratne materijale od "ad hoc" branioca Gert-Jan Knoopsa, koji su njemu do tada dostavljeni od Tužilaštva.

Predstavnici Tužilaštva su objavili kako su odustali od svog ranijeg zahtjeva, kojim su tražili da branitelji moraju dobiti njihovo prethodno odobrenje za ispitivanje svjedoka optužbe.

Sudija Agius je zaključio kako "mnogo toga ovisi od toga hoće li doći do spajanja postupaka" te najavio donošenje zajedničke odluke o spajanju i prijedlogu dopune optužnice.

"Sve treba riješiti u skladu s predmetom Čermak i Markač. Odluka će se odnositi na oba predmeta i onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje", kazao je.

Najavio je kako će se prije iduće statusne konferencije održati rasprava o planu rada uz konzultacije s obje strane, te da će se nakon Uskršnjih blagdana intenzivnije baviti obznanjivanjem dokaznog materijala.

Statusna konferencija održana je u sudnici br. 2, najmanjoj sudnici Haškog suda sa samo četiri mjesta u galeriji, tako da je skupini hrvatskih novinara bilo onemogućeno pratiti uživo raspravu, nego su morali gledati snimku s polusatnom odgodom. U galeriji je bio nazočan samo jedan novinar, koji je još prije tri dana osigurao propusnicu, te još tri nepoznate osobe.