BiH
0

ICTY: Glavna tužiteljica zatražila doživotni zatvor za Momčila Krajišnika

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) traži u žalbenom postupku veću kaznu od 27 godina zatvora za bivšeg visokog zvaničnika bosanskih Srba Momčila Krajišnika, koji je 27. septembra osuđen za ratne i zločine protiv čovječnosti, saopćio je u petak izvor ICTY-a.

Prema riječima glavne tužiteljice, suci su "donijeli neodgovarajuću presudu" i počinili pravnu pogrešku. "Žalbeno vijeće bi trebalo povećati kaznu na doživotni zatvor", smatra ovaj izvor, javlja AFP.

Momčilo Krajišnik, bivša desna ruka političkog lidera bosanskih Srba bjegunca Radovana Karadžića, oslobođen je optužbe za genocid ali je proglašen krivim za "etničko čišćenje, proganjanje, istrebljenje, ubijanje, deportaciju i prisilno prebacivanje u cilju stvaranja etnički čiste Bosne i Hercegovine".

Mnogobrojne žrtve su ovu kaznu ocijenile suviše blagom u odnosu na obim počinjenih zločina i smatraju je nepravednom.

Tokom sudskog procesa, koji je trajao dvije godine i sedam mjeseci, 124 svjedoka su opisala napade na njihova sela, detaljno opisujući ubijanja i istrebljenja počinjena nad Bošnjacima i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, koji su se nalazili po logorima u 35 sela i gradova.