BiH
0

ICTY: 18. juna rasprava protiv UN-a i Holandije

FENA
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održat će 18. juna raspravu kako bi se utvrdilo da li se Ujedinjeni narodi mogu zaklanjati iza principa imuniteta za navodne odgovornosti u masakru u Srebrenici 1995., objavili su u ponedjeljak advokati žrtava.

"Ova vrlo značajna rasprava bit će posvećena jedino pitanju da li se Ujedinjeni narodi mogu pravdati imunitetom unatoč svom učešću u genocidu", napisali su advokati Axel Hadedorn i Marco Gerritsen u svom saopćenju.

U ime Udruženja Majke Srebrenice, koja zastupa oko 6.000 žrtava, oni su predali sudu Holandiju i Ujedinjene narode kako bi se rasvijetlila njihova odgovornost u masakru od blizu 8.000 Bošnjaka koji su počinili bosanski Srbi u julu 1995.

Ujedinjeni narodi ističu svoj imunitet prema statutu i, priznajući pritom pravo preživjelih da "traže pravdu", nikada se nisu pojavili pred tribunalom. Sudije Haškog tribunala ipak su objavili da su primili tužbu u junu 2007., u odsustvu predstavnika UN-a, javio je AFP.

U julu 1995., nekoliko mjeseci pred Dejtonski sporazum, koji je okončao rat u BiH, trupe bosanskih Srba napale su enklavu Srebrenice koja je bila pod zaštitom holandskih plavih kaciga.

U danima koji su uslijedili, vojnici pod komandom Ratka Mladića, koga ICTY traži zbog zločina genocida, odvojili su 8.000 ljudi, dječaka, žena i staraca da bi ih odveli u okolinu i ubili.

Ovaj masakr, najveći u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, samo je jedna epizoda rata koji je razbio bivšu Jugoslaviju, a pred ICTY-em je nazvan genocidom.