BiH
0

ICMP: U BiH se traga za još oko osam hiljada ljudi

SRNA
Foto: ICMP
Foto: ICMP
Proces traženja nestalih osoba u BiH daleko je od kraja, s obzirom da se traga za još oko osam hiljada ljudi, podaci su Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Do danas su identifikovane oko 23.000 od oko 31.500 osoba čiji je nestanak prijavljen kao posljedica rata u BiH. Pronađeno je i identifikovano oko 70 odsto ukupnog broja nestalih tokom rata, što predstavlja uspjeh u rješavanju ovog problema u odnosu na druge poratne zemlje.

Posmrtni ostaci 8.192 nestale osobe identifikovani su putem klasičnih metoda, dok je njih 14.792 identifikovano na osnovu analize DNK. Oko 3.000 neidentifikovanih posmrtnih ostataka još se nalazi u 12 mrtvačnica širom BiH.

Stopa identifikacije u Federaciji BiH iznosi 74,83 odsto, a u Republici Srpskoj 72,18 odsto.

Preporuke ICMP-a nadležnima u BiH odnose se na potrebu pomaganja i podržavanja Tužilaštva BiH u efikasnom provođenju zadataka u vezi rješavanja pitanja nestalih osoba, dosljednu primjenu Zakona o nestalim osobama, verifikacije Centralne evidencije nestalih osoba, osnivanje Fonda za pomoć porodicama nestalih osoba, kao i traženje novih tehničkih mogućnosti u procesu pronalaženja potencijalnih grobnica.

Iz ICMP-a navode da Tužilaštvo BiH i Institut za nestala lica BiH treba da budu predvodnici u rješavanju složenih pitanja, kao što je veliki broj skeletnih ostataka koji potiču od prethodno identifikovanih i ukopanih osoba i potencijalno značajnog broja pogrešnih identifikacija do kojih je došlo prije upotrebe analize izolovane DNK u procesu identifikacije.