BiH
0

ICMP poziva na rješavanje slučajeva nestalih osoba širom svijeta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) poziva vlade širom svijeta da se angažuju na rješavanju slučajeva nestalih osoba.

"Na ovaj dan važno je sjetiti se i odati počast osobama koje su nestale tokom oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti i drugih kršenja ljudskih prava širom svijeta. Moramo se sjetiti osoba koje su potpuno izbrisane samo zato jer su pripadale pogrešnoj nacionalnosti, religiji, rasi, klasi, spolu ili političkoj skupini", izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, saopćio je ICMP.

Kazala je da su mnoge zemlje širom svijeta suočene s velikim brojem slučajeva nestalih osoba i slučajevima prisilnih nestanaka.

"Rješavanje tih slučajeva je važno za implementaciju vladavine prava i pravde te okončanje agonije koju proživljavaju porodice žrtava koji žive u stanju neizvjesnosti jer im je sudbina njihovih voljenih nepoznata. Trajna neizvjesnost o sudbini voljene osobe čini bol i patnju još većima. Ujedinjene nacije i Evropski sud za ljudska prava klasificirali su ovu kontinuiranu patnju kao oblik mentalne torture", dodala je Bomberger.

ICMP pomaže vladama širom svijeta da bi se suočili s kompleksnim problemom rješavanja slučajeva osoba nestalih u nedavnoj prošlosti koji podrazumijeva političke, pravne, tehničke i emocionalne izazove.

"Budući da je sve više nestalih osoba u cijelom svijetu važno je uspostaviti i održavati komunikaciju između porodica žrtava i vlada te istražiti slučajeve ponaosob", navodi se iz ICMP-a.

ICMP-eve aktivnosti širom svijeta uključuju pružanje podrške vladama zapadnog Balkana, Iraka, Filipina, Čilea i Kolumbije, kao i pružanje pomoći Kuvajtu, Norveškoj, Tajlandu i Južnoj Africi.

Od procijenjenih oko 40.000 osoba koje su nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji ICMP je od 2001.
pomogao u identifikaciji 15.282 osobe upotrebom DNK tehnologije.

"Uključujući ovaj broj ICMP je u cijelom svijetu napravio gotovo 16.500 identifikacija. Osim pružanja stručne pomoći ICMP pomaže i uspostavu pravde u periodu tranzicije, osigurava pravnu podršku i pomaže razvoju mreža organizacija civilnog sektora koje se zalažu za istinu, pravdu i za prava članova porodica nestalih", navodi se.

Rad ICMP-a podržavaju vlade Kanade, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Svete Stolice, Islanda, Irske, Poljske, Italije, Holandije, Norveške, Švedske, Švicarske, Španije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država te EU.