BiH
0

ICMP pomaže Čileu u rješavanju problema nestalih osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) potpisala je sporazuma s Ministarstvom pravde Republike Čile o pružanju tehničke pomoć kako bi se identificirale žrtve nestale 1970-ih godina, saopćeno je u nedjelju iz ICMP-a.

"ICMP će rado pružiti pomoć Čileu kako bi identificirali te nestale osobe", rekla je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger. Time ne samo da se postiže rješavanje osnovnog ljudskog prava da porodice i rodbina pronađu svoje voljene nego je i savršen primjer profesionalne međunarodne suradnje koju je ICMP, kroz širenje svojih aktivnosti, spreman da ponudi svijetu".

Sporazum je potpisan u glavnom sjedištu ICMP-a u Sarajevu, a u prvoj dostavi stigla su 43 uzorka kostiju i 73 referentna uzorka za testiranje u ICMP-ovom laboratoriju u Sarajevu.

"Ovo je vrlo važan ugovor za nas, pogotovo zato što, što se tiče žrtava, imamo isti mandat kao i ICMP", rekla je dr. Gloria Ramirez-Donoso iz Program za ljudska prava sudsko-medicinske službe Ministarstva pravde nakon potpisivanja sporazuma. "ICMP nam je pružio pravu priliku kako bi napokon dostigli pravdu u našim slučajevima."

Dodala da je da su uzorci kostiju koji su ICMP-u dostavljene na analizu stigli iz grobnice sa Calamae, pustinjske regije u sjevernom Čileu. Pretpostavlja se da je više od 3.000 osoba nestalo u Čileu nakon vojnog udara 1973. godine.

ICMP-ov sporazum s Vladom Čilea uslijedio je nakon ICMP-ovog prisustvovanja na posebno zakazanoj sjednici međunarodnih stručnjaka koji su savjetovali čileansku predsjedničku komisiju za forenzička pitanja koja se odnose na problem prisilnih nestanaka iz 1970-ih godina.

ICMP nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih neprijateljskih djelovanja ili kršenja ljudskih prava, te im pružiti pomoć pri provođenju ovih aktivnosti. ICMP također podržava rad drugih organizacija, potiče uključivanje javnosti u ove napore i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i iskazivanja poštovanja prema nestalim osobama.