BiH
0

ICMP ostvario desethiljaditu identifikaciju žrtava rata u BiH

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) zabilježila je još jedan značajan rezultat time što je ove sedmice ostvarila desethiljadito podudaranje DNK profila osoba nestalih u oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ICMP-a.

Desethiljadita nestala osoba koja je identificirana pomoću ICMP-evog jedinstvenog sistema za identifikaciju putem analize DNK je muškarac, nestao padom Srebrenice u julu 1995. godine. ICMP će izvještaj o podudaranju DNK proslijediti nadležnom sudskom patologu, koji će obaviti službenu postmortem analizu i zaključiti konačnu, službenu identifikaciju. Posmrtni ostaci će potom biti predati porodici nestale osobe kako bi se organizirao dostojan ukop.

ICMP-ev sistem za identifikaciju putem analize DNK-a je uspostavljen kao odgovor na ogromne poteškoće u lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, a njihov naučni proces analize DNK je najpouzdaniji metod za identificiranje osoba nestalih u oružanim sukobima, zločinima protiv čovječnosti i prirodnim nesrećama.

ICMP je ovaj sistem upotrijebio i prilikom pružanja pomoći Tajlandu nakon razarajućeg udara cunamija. ICMP prima i analizira koštane uzorke posmrtnih ostataka žrtava, a vrši i analizu krvnih uzoraka njihovih srodnika. DNK profili kostiju i krvi se uspoređuju kako bi se pronašlo njihovo podudaranje.

Prvo podudaranje DNK profila ICMP je ostvario 16. novembra 2001. godine. Od tada pa do danas, ICMP je ostvario preko 12.000 podudaranja, od kojih se 10.000 odnosi na BiH.

"ICMP se nada da će najkraće do 2010. godine nastaviti pružati tehničku podršku, što se odnosi i na intenzivno ostvarivanje podudaranja DNK. Procjenjujemo da bi do tog perioda bili u stanju ostvariti još 9.000 podudaranja. Naš uspjeh u ovom zadatku zavisit će od nekoliko faktora, među kojima su spremnost vlasti i ostalih u Bosni i Hercegovini da pruže podatke o masovnim grobnicama iz oružanih sukoba, zatim od sposobnosti Instituta za nestale osobe BiH da ispunjava svoje zadatke u saradnji sa nadležnim sudskim ekspertima, a, najvažnija stavka su kontinuirana finansijska sredstva za ICMP kako bismo bili u stanju pružati podršku“, izjavila je ovom prilikom Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.

Još oko 13.000 osoba se smatra nestalim iz sukoba u BiH, a preko 17.500 u cijelom regionu.

"Iako je do sada urađen ogroman posao, kako od ICMP-a tako i od ostalih institucija, uključujući i one vladine, te organizacije civilnog sektora, možemo reći da smo prešli tek nešto više od pola puta“, rekla je Bomberger i dodala:

"Problem nestalih osoba ostaje jedan od najvećih problema ljudskih prava sa kojim se region danas suočava i koji može biti izvor nestabilnosti ako se ne riješi na odgovarajući način“.