BiH
0

ICMP organizirao sastanak o pravima civilnih žrtava rata

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirala je danas u Sarajevu sastanak o temi „Pravni okviri kojima se regulišu prava civilnih žrtava rata u BiH“.

Sastanak je okupio predstavnike udruženja civilnih žrtava rata iz Republike Srpske i FBiH, Instituta za nestale osobe BiH te predstavnike Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Cilj sastanka bio je razmatranje trenutne situacije u primjeni zakonodavnog okvira u FBiH, RS-u i Brčko Distriktu koji reguliše pitanja prava žrtava rata.

„Pravni okviri se ne poštuju jednako u entitetima a u Brčko Distriktu ovo pitanje još nije riješeno. Ova činjenica ukazuje na različit tretman civilnih žrtava rata u BiH ovisno od teritorije“, kazala je na konferenciji za novinare članica Upravnog odbora Instituta za nestale osobe Jasminka Džumhur.

Tokom diskusije predstavnici udruženja ukazali su na različite probleme te na određene slabosti u okviru zakonodavstva i primjene zakona. Najistaknutiji problem odnosi se na ostvarivanja prava povratnika u RS jer ih pravo koje su ostvarili u FBiH često ne prati.

Kada je u pitanju Brčko Distrik, civilne žrtve rata, zbog nepostojanja zakonske regulative za ovu kategoriju, prava ostvaruju putem Centra za socijalni rad.

„Imamo obećanja da će zakon biti donesen do juna, a trenutno je Nacrt u skupštinskoj proceduri“, istakao je Sead Golić, predstavnik Udruženja nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta.

Ukazano je na potrebu za zakonskim rješenjem koje će osigurati jednaku zaštitu svim žrtvama rata u BiH.

„Mi posljednjih godina pokušavamo predložiti Vijeću ministara BiH, odnosno, Parlamentarnoj skupštini BiH zakonsko rješenje koje bi osiguralo jednaka prava svim žrtvama rata. Nažalost, nismo imali dovoljno kapaciteta ni političke saglasnosti da ovo rješenje bude doneseno na nivou BiH. Sada pokušavamo u suradnji s udruženjima i našim partnerima da prije izrade teksta ovog zakona dobijemo verbalnu saglasnost entiteta i vlada te Brčko Distrikta“, objasnila je šefica u Odjelu za zaštitu ljudskih prava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija.

Ministarstvo ne raspolaže tačnim informacijama o broju civilnih žrtava rata u BiH ali okvirno ovaj broj je oko 60.000.