BiH
0

ICMP: Metodom DNK identificirano 4.000 žrtava Srebrenice

FENA
Broj ubijenih Srebreničana koje je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) uspjela identificirati metodom podudarnosti DNK uzorka nedavno je dostigao tačno 4.000.

U razgovoru za Agenciju FENA ovim povodom, direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger je ocijenila da je ovo veliki uspjeh za ICMP, bh. vlasti i sve ostale uključene u proces traganja i identifikacije nestalih osoba u BiH.

Prvi put otkako su od 1996. godine počeli pritisak na vlasti da pomognu u pronalaskku masovnih grobnica i identifikaciji žrtava, u ICMP-u vide da mogu ostvariti svoj cilj - da do 2010. godine u cijeloj BiH izvrše identifikaciju 20.000 nestalih osoba.

Bomberger naglašava da je postignut uspjeh u primjeni nove tehnologije u svjetskim razmjerama, posebno što je od samog početka to bila posebna edukacija za sve uključene u ovaj proces.

  • Ovo je na počeku bilo nešto zaista novo, a dosta ljudi je bilo skeptično. Postavljali su pitanja o novcu, koliko će to trajati..., kazala je ona.

Prva identifikacija metodom DNK izvršena je u novembru 2001. godine, dok su uzorci u početku slati u inozemstvo, što je bilo astronomski skupo.

Zato je ICMP prenio laboratorije u BiH i počeo obuku domaćih stručnjaka. Do sada je obučeno na stotine domaćih stručnjaka, a ICMP je vjerovatno jedina međunarodna organizacija u BiH u kojoj je 90 posto osoblja iz BiH.

ICMP je od tada imao mnoge revolucionarne rezultate u rješavanju teških slučajeva kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te su za njegov rad interes pokazale mnoge vlade.

Bomberger, međutim, ukazuje na ironiju da je za cijelo to vrijeme samo nekolicina visokih bh. zvaničnika posjetila prostorije ICMP-a.

  • To je tužno, jer osjećamo da smo u partnerstvu sa ovom zemljom i jedina smo međunarodna organizacija čije je glavno sjedište u BiH, kazala je ona.

Za rad ICMP-a u narednom periodu problem neće predstavljati mogućnost dezintegracije DNK u kostima nestalih, već pronalazak preostalih masovnih grobnica zbog sakrivanja informacija i političkih opstrukcija koje još uvijek postoje.

Do kraja ove godine ICMP bi trebao završiti posao na prikupljanju uzoraka krvi od članova porodica nestalih, koji se obavlja širom svijeta.

Konačno uspostavljanje instituta za nestale osobe na nivou BiH omogućit će objedinjavanje podataka i formiranje centralne evidencije, što će znatno olakšati posao. Bomberger naglašava da je to zakonska obaveza bh. vlasti.

  • To će stvoriti jedinstvenu listu nestalih osoba i niko više neće moći manipulirati brojem nestalih, smatra Bomberger.

ICMP trenutno ima 20.000 uzoraka kostiju nestalih osoba. Međutim, u mnogim slučajevima, a to je posebno često za žrtve Srebrenice, kosti jedne osobe su pronađene na više različitih lokacija. U jednom slučaju, kosti jedne žrtve Srebrenice pronađene su čak na četiri različite lokacije.

Bomberger u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko će žrtava Srebrenice biti sahranjeno ove godine 11. jula, na dan obilježavanja genocida, jer je rad na identifikaciji u toku. Osim toga, čest je slučaj da je od jedne osobe pronađena samo jedna ili dvije kosti, te je onda na članovima njihovih porodica da odluče da li će je sahraniti ili čekati daljnje rezultate istraživanja masovnih grobnica.

  • Istina dolazi uz pomoć DNK metode. Sada dobijamo širu sliku. Ovo je velika korist za društvo, jer se dobija odgovor na ono što se događalo. Želimo omogućiti da se ovakvo zlo više ne ponovi, kazala je na kraju razgovora za Fenu direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.