BiH
0

ICMP-ICRC: Bosna i Hercegovina mora ubrzati potragu za nestalim osobama

FENA
Tokom današnje posjete objektima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli, šef delegacije Međunarodnog komiteta crvenog krsta/križa (ICRC) u Bosni i Hercegovini Henry Fournier je zajedno sa generalnom direktoricom ICMP-a Kathryne Bomberger pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da djeluju u skladu sa Zakonom o nestalim osobama BiH i pruže porodicama nestalih dugo očekivane odgovore, saopćeno je iz ICMP-a.

Iako je osnivanjem Instituta za nestale osobe (INO/INL) i usvajanjem Zakona o nestalim osobama, BiH napravila velike korake u rješavanju problema osoba nestalih u sukobima u BiH, oko 13.000 osoba se još uvijek smatra nestalim. Također, Zakon o nestalim osobama još nije implementiran. INO/INL je institucija na državnom nivou čiji su suosnivači Vijeće ministara BiH i ICMP-e.

„Država se mora pobrinuti da INO/INL potpuno profunkcionira ove godine, kako bi se za nestalim osobama tragalo bez obzira na njihovu naciju, religiju ili etničko porijeklo“, izjavili su Bomberger i Fournier za medije.

„Pored implementiranja Zakona o nestalim osobama, treba osnovati Fond za pomoć porodicama nestalih osoba kako bi se osigurala finansijska sredstava za ispoštovanje prava ovih porodica“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Oni su naglasili da „problem nestalih osoba ostaje jedno od najvećih pitanja ljudskih prava sa kojim se BiH suočava, a samoodržive institucije, kao što su INO/INL i Zakon o nestalim osobama, su apsolutno neophodne kako bi BiH bila u stanju rješavati ovaj problem u budućnosti“.

Bomberger i Fournier su naglasili da „BiH mora ubrzati potragu za nestalim osobama kako bi im vratila dostojanstvo i pružila utjehu njihovim porodicama“.

U pratnji Bombergerove, Fournier je obišao ICMP-ev objekat u kojem se vrši identifikacija posmrtnih ostataka Srebreničana te centar u kojem ICMP arhivira i priprema za DNK analizu sve uzorke krvi koje je sakupio od porodica nestalih, kao i uzorke kostiju koje ICMP prima od vladinih institucija.

Prošle sedmice, ICMP je postavio dnevni rekord u izvještajima o podudaranju DNK profila tako što je napravio ukupno 60 izvještaja u jednom danu, od kojih su se 43 odnosilo na različite osobe, a od toga 20 na žrtve pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Pored ovoga, ICMP je prošle sedmice ostvario 4.000. identifikaciju nestalih srebreničkih žrtava.

Tokom proteklih pet godina, ICMP-e je pomogao u identificiranju preko 11.000 osoba nestalih u nedavnim sukobima u regionu, od kojih je 9.000 iz BiH.

ICMP-e vjeruje da je skoro na pola puta u procesu identificiranja nestalih osoba. Ovo značajno dostignuće je ostvareno u saradnji s porodicama nestalih osoba i lokalim vlastima. Identificiranje nestalih osoba kroz naučne i pouzdane metode je donijelo dugo očekivane odgovore ožalošćenim porodicama, a doprinosi i procesu uspostave istine i pomirenja, što je osnov za izgradnju mira i stabilnosti u regionu, navodi se u saopćenju ICMP-a.