BiH
0

ICMP: Dosad identifikovano 6.598 ubijenih u Srebrenici

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Analizom DNK-profila izdvojenih iz koštanih uzoraka ekshumiranih iz masovnih grobnica i poređenjem s DNK-profilima izdvojenim iz krvnih uzoraka živih članova porodica, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je dosad utvrdila identitet 6.598 osoba nestalih padom Srebrenice u julu 1995. godine.

U saopćenju za javnost navodi se da je, u sklopu aktivnosti identifikacije žrtava, ICMP dosad prikupio krvne uzorke od 21.566 srodnika srebreničkih žrtava.

Na temelju broja krvnih uzoraka koje su porodice dale ICMP-u prilikom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupne stope podudarenih DNK-profila iz koštanih i krvnih uzoraka, ICMP može podržati procjenu da je padom Srebrenice u julu 1995. godine nestalo oko 8.100 osoba.

"Ovo nas navodi na zaključak da treba pronaći tijela još oko 1.500 osoba. Do danas, 5.564 slučaja srebreničkih žrtava je zatvoreno od lokalnih sudskih patologa. Preostali slučajevi čekaju na saglasnost porodica koje su odlučile da s ukopom sačekaju dok dodatni dijelovi tijela njihovih identifikovanih srodnika budu pronađeni", navodi se.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger izrazila je, uime ICMP-a, najdublju sućut porodicama koje 11. jula ukopavaju svoje najdraže.

"ICMP je posvećen pružanju pomoći BiH da bi se pronašle i identifikovale nestale osobe ne samo iz Srebrenice nego oko 10.000 osoba u BiH koje se još vode kao nestale iz oružanih sukoba 1990-ih godina.

Vrlo je bitno da vlasti BiH i dalje budno rade na traženju nestalih, i to u skladu s odgovarajućim procedurama vladavine zakona, tako da obitelji nestalih osoba mogu pronaći smiraj i ostvariti pravdu," izjavila je.

Ona se nada da će, pružanjem nepobitnih znanstvenih dokaza o identitetu žrtava, ICMP-ev rad pomoći u sprječavanju poricanja i političke manipulacije te omogućiti vlastima BiH da pružaju tačne i pouzdane informacije o događajima koji su se dogodili tokom sukoba.

Uvođenjem analize DNK kao osnove za identifikaciju velikog broja osoba nestalih tokom sukoba 1990-ih godina na zpadnom Balkanu, ICMP je omogućio tačnu identifikaciju osoba koje inače nikad ne bi mogle biti identifikovane.

Prvo podudarenje DNK ICMP je ostvario 16. novembra 2001. godine, a bio je to petnaestogodišnji dječak iz Srebrenice. Otad pa do danas, ICMP je izvršio DNK identifikaciju 16.231 osobe na zapadnom Balkanu, od kojih u BiH 13.581.

ICMP pruža vladama tehničku pomoć, uključujući pronalaženje i identifikaciju nestalih osoba pomoću robusnog identifikacijskog sistema za testiranje DNK, kao i forenzičku pomoć u oblasti arheologije i antropologije.

ICMP surađuje s Interpolom u oblasti pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u vrijeme katastrofa, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti širom svijeta.