Akcija ispred sarajevske Katedrale
0

Ibrahim Spahić prvi potpisao donorsku karticu

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Svjetski dan bubrega obilježen je danas na Trgu ispred gradske Katedrale u Sarajevu, gdje su građani potpisivali donorske kartice.

Kako nam je kazala prof. dr. Halima Resić, predsjednica Donorske mreže KS i šef Klinike za hemodijalizu, cilj je prije svega promocija, odnosno razvijanje svijesti građana o doniranju organa poslije smrti.

"Nadamo se da ćemo uz pomoć vas, medija, bolje informisati građane o ovom činu. Potpisivanje ovih kartica danas nema nikakvu zakonsku obavezu, nego samo upoznavanje javnosti da je doniranje organa prije svega jedan human čin. U zapadnoj Evropi prošle godine urađeno je 19.000 transplatacija bubrega, dok kod nas u dvije godine nije nijedna", ističe Resić.

Donorsku karticu danas je prvi potpisao Ibrahim Spahić, direktor Festivala Sarajevska zima. Kako nam je kazao, bitno je dati potporu i solidarisati se sa onima kojima je pomoć potrebna.

"Svako ima pravo na život, ustvari pravo na darivanje organa bilo to bubrega, ili nekog drugog koji pomaže da društvo izađe iz ovakve dramatiče situacije kada je riječ o prevenciji i posljedicama bolesti", naglasio je Spahić.