BiH
132

Iako treba biti turistička atrakcija: Tvrđava u Maglaju zapuštena i zaboravljena

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tvrđava u Maglaju jedna je od najstarijih, ali i najvećih koje su smještene u dolini rijeke Bosne. Dugo godina je bila turistička atrakcija Maglaja, ali u proteklih nekoliko godina o tvrđavi koja ima bogatu historiju više niko ne brine.

Maglajska tvrđava, kako piše i na samom ulazu, prošla je kroz pet različitih faza gdje je uspjela da opstane i bude centar naselja koje je obuhvatalo i oko 70-tak kuća. Sagrađena je krajem 13. stoljeća i u prvoj fazi kada je bila župski grad imala je jednu kulu i bedeme koji je zatvarao usko i strmo dvorište. Krajem 14. i početkom 15. stoljeća tvrđava u Maglaju se sastojala od masivne branične kule kao jezgra i visokih bedema koji su u na južnom boku pojačani kulom.

Dva stoljeća kasnije postaje tvrđava po artiljerijskoj koncepciji. Tada je oborena branič kula, sniženi su i ojačani bedemi, a izgrađena su dva manja nepravilna bastiona i ojačana kapi-kula. Kazamati, sahat kula te svod i visina kapi-kule napravljeni su u 17. stoljeću.

Kroz stotine godina ova tvrđava iz srednjovjekovnog perioda održavala se u dosta dobrom stanju mijenjajući formu i sadržaj u skladu sa promjenama u načinu ratovanja. Danas je tvrđava otvorena, napuštena, bez zastave na jarbolu, a teško se ko može sjetiti u Maglaju kada je posljednji put renovirana ili bar uređena za turiste.

"Prije čini mi se više od pet godina da su urađeni neki manji radovi na tvrđavi, ali sigurno već dugo vremena niko ništa nije uradio po tom pitanju. Ovo je turistička atrakcija našeg grada i treba da bude uređena i uvijek spremna da primi posjetioce, ali ni domaće stanovništvo više gore ne ide zbog pojedinaca", kazao nam je jedan Maglajlija.

Pored tvrđave koja je kao i cijeli kompleks Starog grada pod zaštitom države, više od 70-tak starih kuća je uništeno, a njihove temelje su prekrili zemlja i trava. Dosta mještana je upućivalo svoje prijedloge i inicijative za obnavljanje i vraćanje sjaja staroj tvrđavi, međutim, nikada nisu ustrajali u svojim namjerama.

"Mi smo više puta pisali inicijative koje smo upućivali nadležnima, ali sve vjerovatno samo završi u ladicama u općini, jer da je suprotno, danas bi boravak na tvrđavi bio pravi užitak sa pogledom na Maglaj", zaključio je naš sagovornik.