Dok im Kanton plaća doprinose
79

Iako neki žive u inozemstvu, svi slobodni umjetnici prijavljeni u KS

Piše: J. Hadžiahmetović
Svi slobodni umjetnici, njih 46, imaju prebivalište prijavljeno u Kantonu Sarajevo. Ovo je za portal Klix.ba potvrdio ministar kulture i sporta Ivica Šarić, na čiji zahtjev je i započeta revizija ove kategorije građana koji koriste pravo na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje od KS .
Prema Zakonu o istaknutim slobodnim umjetnicima, koji je Skupština KS usvojila 21. jula 2011. godine, svi slobodni umjetnici koji ostvaruju navedeno pravo moraju imati prebivalište u Kantonu Sarajevo.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova su svi rekli da žive u Sarajevu. Po toj zakonskoj osnovi, pojedincima koji javno kažu kako 'im je lijepo doći u Sarajevo', se ne može ništa, a nalaze se na listi.

"Za njega također piše da živi u Sarajevu, a to je van pameti", kaže ministar Šarić za portal Klix.ba, ne otkrivajući ime književnika kojem je "lijepo doći u Sarajevo".

Naš sagovornik će, kaže, zatražiti od naših predstavnika u pojednim zemljama, u kojim slobodni umjetnici sa liste žive, dokaze o prebivalištu.

"Ja ću to dovesti do kraja", kategoričan je ministar Šarić.

"Prema Zakonu, kad mu komisija zadužena za reviziju oduzme status slobodnog umjetnika, on će vjerovatno podnijeti tužbu i dobiti sudski proces", dodaje naš sagovonik.

Cijeli ovaj slučaj će se, kaže, proširiti na naša predstavništva u zemljama u kojima sarajevski umjetnici žive.

"Ono što kaže komisija, tako će biti", kaže ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić za portal Klix.ba.