BiH
688

Zeničani od premijera Vlade ZDK dobili autobus, dolaze u Sarajevo

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nešto više od stotinu građana Zenice danas se okupilo ispred zgrade Općine Zenica, odakle su mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na problem u vezi sa donošenjem zakona o JMB i tako se solidarisali sa bebama koje nemaju jedinstveni matični broj.

Organizator protesta Emir Serdarević kazao je kako je cilj jasan, a to je identitet.

"Svako zaslužuje pravo na identitet i na JMB. Nažalost, odziv nije onakav kakav je na Facebooku, ali nas ima dovoljno da pošaljemo jasnu poruku odgovornima", kazao je Serdarević.

Protestnoj šetnji od zgrade Općine, preko Trga Alije Izetbegovića, do zgrade Vlade ZDK pridružio se veliki broj slučajnih prolaznika, ali i majke sa svojim bebama.

Nakon što su građani stigli pred zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, obratio im se premijer ZDK Fikret Plevljak.

"Ja vas doista podržavam u ovim protestima i uredu je ovo što radite", kratko je kazao premijer, te pozvao nekoliko učesnika šetnje na razgovor kako bi im pomogao ukoliko je to moguće.

Nakon razgovora saopćeno je da je premijer osigurao autobus za Sarajevo koji će krenuti u 13:30 ispred zgrade Vlade u Zenici. Zeničani se nadaju da će na ovaj način pomoći u postizanju zajedničkog cilja i da će pokazati solidarnost sa građanima u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.