Teritorijalna pripajanja
0

I Vareš želi u Kanton Sarajevo

Sarajevo-x.com
Vareš
Vareš
Nakon pokušaja administracije općine Olovo da putem Parlamenta FBiH uđe u teritorijalni sastav Kantona Sarajevo, a zbog trenutno nepovoljnog položaja u Zeničko-dobojskom, sada se javlja još jedna općina koja želi isto. 90 posto glasača iz Vareša želi pripajanje najmoćnijem kantonu u Federaciji.

Zvaničnu inicijativu pokrenuo je općinski odbor Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative iz Vareša, i to uz otvorenu podršku općinskog vijeća, sa jasnom namjerom da se ovaj gradić pripoji Sarajevskom kantonu.

To se desilo, navode iz ove stranke, nakon ukupnog sagledavanja gospodarske situacije u Varešu, njegove prometne povezanosti sa Sarajevom i Zenicom, te nizom drugih okolnosti. No, jedan od najboljih argumenata jeste podrška građana koji su anketirani vezano za ovo pitanje a rezultati su pozitivni.

'U vrlo kratkom vremenu, od 20.06. do 28.06. 2009., više od 4. 000 građana potpisom je podržalo inicijativu, a to je 90 posto glasača koji su izašli na posljednje izbore. S takvim argumentima Općinsko vijeće Vareš je na svojoj redovitoj 9. sjednici jednoglasno donijelo Odluku o prihvaćanju inicijative za pripajanje Sarajevskoj županiji/kantonu", navodi općinski odbor HSS-NHI iz Vareša.

Nakon bezrezervne podrške te odluke općinskog vijeća, inicijativa će i formalno biti proslijeđena Federalnom parlamentu i iziskivati potvrdu oba njegova doma.