BiH
5

I u Zenici svijeće, cvijeće i pjesme za Berinu, tišinom joj odata počast

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekoliko desetina Zeničana večeras se okupilo na Trgu Bosne i Hercegovine u Zenici kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović.

Uz poruke podrške Berininim roditeljima i poruke protiv vladajuće strukture na platou ispred zgrade Općine Zenica upaljene su svijeće za preminulu Berinu Hamidović. Mališani su na papiru pisali poruke, donosili svoje najdraže igračke i na taj način poželjeli Berini vječni smiraj.

Inicijatori večerašnjeg okupljanja je neformalna grupa građana, a jedna od njh, Ena Saličnović u izjavi za Klix.ba kazala je da se ovaj problem tiče i lokalne zajednice.

"Okupili smo se da i mi odamo počast žrtvi političkog rata u BiH u mirnodopsko doba i da ukažemo da je ovo problem koji se odnosi i na lokalnu zajednicu, ne samo na državni nivo i Sarajevo. Htjeli smo skreniti pažnju da i mi imamo sestara, rodica i prijateljica koji čekaju prinovu u porodici i ne želimo da se i oni bore iz dana u dan", izjavila je Ena Salčinović.

Salčinović smatra da je ova situacija oko JMB ujedinila građane BiH, a da su političari pokazali koliko (ne)rade ono za što su plaćeni.

"Ovo je jedna od rijetkih situacija koja je ujedinila građana. Političari to pokušavaju spustiti na neki nacionalni nivo, a naravno o tome uopšte nije riječ i time pokazuju svoju tvrdoglavost i nerad", dodala je Ena.

Građani su mišljenja da je večerašnji skup ono najmanje što su mogli uraditi za Berinu, ali da će učiniti sve kako niko ne bi imao sudbinu kao ona.