BiH
139

I u Oslu održani protesti za JMB

Klix.ba
U ponedjeljak, 1. jula, pred zgradom Parlamenta u Oslu okupila se grupa građana iz BiH koji su na ovaj način željeli pružiti podršku desecima hiljada demonstranata u cijeloj BiH.
Foto: Zoran Garić
Foto: Zoran Garić

Dok veći dio Bosne i Hercegovine potresaju talasi protesta protiv vlasti koje do sada nisu uspjele usvojiti zakon o matičnom broju, veliki dio onih koji žive u Norveškoj sprema se na godišnje odmore. Bez obzira na to grupa od 30-ak osoba okupila se 1. jula pred zgradom Parlamenta Norveške da bi pokazali svoje nezadovoljstvo nedonošenjem zakona o JMB, ali i generalnim stanjem u BiH.

"Ja sam veoma zadovoljan odazivom, s obzirom na to koliko ljudi je već otputovalo na odmore, kao i na to na kakav način je ovaj skup oglašavan. Može se reći da je ovo neko manje-više spontano okupljanje", kazao je organizator protesta Dino Prohić.

Norveški građani porijeklom iz BiH imali su sa sobom plakate na kojima je pisalo: "Vlada Bosne i Hercegovine ubija djecu", na bosanskom i na engleskom jeziku.

Iako su, kako su istakli organizatori, obavijest za medije poslali na vrijeme, na skupu se nije pojavio nijedan predstavnik norveških medija.

Foto: Zoran Garić
Foto: Zoran Garić

"Šteta, ja sam se nadao da će se neko od predstavnika medija odazvati, jer je potrebno da i drugi koji žive u Norveškoj budu informisani o stanju u BiH. Norveška je na mnogo načina umiješana u ono što se dešavalo i što se danas dešava u BiH, kako svojim humanitarnim angažmanom u toku rata, tako i današnjom kulturnom povezanošću između naših dviju zemalja", kazao je Prohić.

Na protestima su ponovljeni zahtjevi za hitno uvođnjenje zakona o matičnom broju te su podržani zahtjevi za smanjenje javnih troškova i osnivanje fondova za liječenje.

"Ono što je veoma bitno navesti je da političari u BiH moraju shvatiti to da dijaspora mora biti uključena u donošenje važnih odluka, jer mi samo preko doznaka iz inozemstva šaljemo novac u vrijednosti oko 20 posto BNP-a. Povrh toga, ide novac koji ostane u BiH nakon naših posjeta. Zamislite koji bi rezultat bio da mi, samo na mjesec dana, prekinemo dotok tih sredstava", rekao je Prohić.

Foto: Zoran Garić
Foto: Zoran Garić

Demonstranti u Oslu pozvali su svoje sunarodnjake i na to da u toku ovog godišnjeg odmora ne troše novac na mjestima koja plaćaju PDV, nego da probaju, koliko god je to moguće, kupovati direktno od proizvođača.

"Treba podržati one koji nešto proizvode, a ne one koji rade sve da zadrže današnju očajnu situaciju. Zbog toga treba u što većoj mjeri kupovati od seljaka na pijaci, a što manje novaca ostaviti u lancima samoposluga, pogotovo onih koji profit šalju vani, a PDV ostavljaju našim političarima", rekao je Prohić.