Upaljene svijeće u Sarajevu i B. Luci
0

I u BiH odata počast preminulima od AIDS-a

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
U organizaciji YPEER mreže i partnerskih organizacija, koje je podržao Populacijski i globalni fond Ujedinjenih nacija danas je u Sarajevu šetnjom solidarnosti od katedrale do Trga Djece Sarajeva, uz simbolično paljenje svijeća obilježen Candlelight Day, odnosno Dan sjećanja na preminule od AIDS-a.

Manifestaciji obilježavanja prisustvovali su i volonteri Asocijacije XY. Svi učesnici su šetnjom uz zapaljene svijeće prenijeli javnosti ovogodišnji slogan manifestacije "Touching lives" (Dodirujte živote).

Nakon kratke šetnje povorka se zaustavila na Trgu djece Sarajeva gdje je uz simboličan program javnosti BiH uputila važne poruke. Obilježavanje ovog datuma počelo je 1983, a sam dan sjećanja se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu maju.

Bosna i Hercegovina je tako i ove godine, zajedno sa 115 drugih država širom svijeta, odala počast preminulima od AIDS-a i pokušala potaknuti svijest javnosti o prisustvu virusa HIV-a.

S 33 miliona ljudi koji žive s HIV-om i njih 170 registriranih u BiH, Candlelight Day predstavlja važnu intervenciju na globalnu solidarnost, rušenje predrasuda te novu nadu generacijama koje dolaze. Aktivnosti koje se provode u cilju obilježavanja ovog dana u svijetu najčešće uključuju paljenje svijeća, šetnje solidarnosti, govore, dramske komade i sl. Ovaj dan je na isti način obilježen i u Banjoj Luci.