Traje do 22. aprila
1

I turisti uživali u Gastro ekofestu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Gastro ekofest Sarajlicious 2012, koji je otvoren u četvrtak u Sarajevu, je privukao i veliki broj turista, koji su uživali uz našu tradicionalnu domaću hranu, a sve to su zalili dobrom bh. rakijom.

Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu vladalo je veliko interesovanje za proizvode organske hrane i domaće bosanske kuhinje, koje ove godine izlaže više od 60 izlagača iz svih dijelova BiH.

Sarajevski festival hrane i muzike je postao prepoznatljivo mjesto susreta za sve uspješne domaće proizvođače meda, čaja i čajnih mješavina, rakije i alkoholnih pića, hljeba i pekarskih proizvoda te brojih drugih domaćih specijaliteta i svih vrsta preparata stvorenih na bazi prirodnog ljekovitog bilja.

Štandovi koji su privukli najviše pažnje svih posjetitelja jesu štandovi sa pekarskim proizvodima Srednje poljoprivredne i prehrambene škole koja je predstavila svoj vlastiti prozvod - hljeb od mrkve "Nova žetva" te hljebove "Makaze", "Gitara", "Grb Sarajeva" te druge brojne pekarske proizvode.

Osim pekarskih proizvoda, kojima su se najviše obradovale domaćice, ljubitelje žestokih pića privukli su štandovi sa rakijom od meda, višnje i trešnje te drugim alkoholnim pićima.

Ovogodišnji Gastro ekofest je u znaku približavanja narodnih običaja i folkorne baštine Srednje Bosne, a moto festivala je Kupujmo domaće.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je i vožnja Tramvajem sladokuscem, upriličena za djecu sa posebnim potrebama iz Centra Vladimir Nazor, tokom koje su putnici mogli probati specijalitete tradicionalne bosanske kuhinje.