Narodna skupština RS
0

I sutra o stavljanju van snage odluke o referendumu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je prekinuto zasjedanje tokom rasprave o stavljanju van snage odluke o raspisivanju entitetskog referenduma, a nastavak sjednice zakazan je za sutra.

Razmatranje ove tačke inicirao je predsjednika RS-a Milorad Dodik, koji je 13. aprila tražio da se zakaže referendum u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U današnjem obraćanju parlamentarcima Dodik je tvrdio da su vlasti RS-a dobili garancije Evropske unije o rekonstruisanju pravosuđa u BiH, a opozicija da nisu dobili ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH ka EU.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica optužio je SNSD i Milorada Dodika da su iz straha predložili stavljanje van snage odluke o referendum, a da se rasprava o pravosuđu ionako podrazumijevala za BiH, kroz poglavlje 23. koje je obaveza za sve zemlje na evropskom putu.

“Ovo je poraz vaše politike. Poigrali ste se s ovom institucijom i porazili ste referendum za sada”, rekao je Govedarica u skupštinskoj raspravi i najavio da će SDS u narednom periodu predložiti izmjene i dopune Zakona o referendumu kojim će izjašnjavanje građana biti obaveza kada se budu rješavala veoma krupna pitanja 'koja su pred nama'.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić je ponovio da ta stranka ostaje kod stavova na koje je ukazivala prilikom donošenja odluke o referendum 13. aprila, za razliku od vlasti koja je, kako je naveo, odustala i obezvrijedila institut referenduma.

Poslanik DP-a Dragan Čavić ukazao je da će vlast RS-a stavljanjem van snage odluke o referendum uraditi ono što je tražio visoki predstavnik - da sama odustane od referendum.

Sutrašnji nastavak sjednice zakazan je za 10 sati.