BiH
0

I studentski domovi na udaru recesije

Sarajevo-x.com
Studentski dom "Nedžarići"
Studentski dom "Nedžarići"
Sredstva koje Kanton Sarajevo kao osnivač Studentskog centra Sarajevo izdvaja za studentske domove "Nedžarići" i "Bjelave" nisu dovoljna da pokriju sve troškove, a zbog neizmirenih obaveza Kantona, studenti bi se mogli uskoro susresti sa novim problemima, upozorio je Emir Kadrić, direktor Javne ustanove Studentski centar u Sarajevu.

"Budžetska izdvajanja za studentske domove su na istom nivou svake godine, što je za nas neodrživo, s obzirom da je krajem prošle godine poskupio plin i osnove životne namirnice. Ukoliko Kantona Sarajevo kao osnivač rebalansom budžeta ili na neki drugi način ne osigura dodatnih 300.000 KM, bojim se da ćemo otići u minus i dovesti studente u još nezgodniji položaj", kazao je Kadrić.

Direktor je podsjetio da u studentskim domovima "Nedžarići" i "Bjelave" trenutno boravi oko 2.000 studenata. Osim smještaja i ishrane, Studentski centar je stanarima studentskih domova omogućio korištenje učionica, biblioteka, prostora za vjerske aktivnosti, TV sale, prostore za društvene aktivnosti studenata, prostore za zabavu, sportska igrališta, internet klubove, studentske kantine, kafe klubove.

Studentski dom
Studentski dom "Bjelave"

Kadrić je napomenuo da je nedavno "Elektroprivreda BiH" zaprijetila isključenjem struje studentskim domovima zbog dugovanja u protekla tri mjeseca.

"Uspjeli smo se dogovoriti sa Elektroprivredom, no problemi se samo gomilaju, te nismo sigurni kako ćemo platiti naredne račune. Nadam se da nećemo doći u situaciju da od studenata tražimo da pokriju dugovanja kantona", istakao je direktor JU Studentski centar u Sarajevu.